Dobra vijest i za CG turizam: Evropa je i dalje najomiljenija svjetska destinacija za putovanja

Podijeli

Svijetom je u 2018. putovalo 6 odsto više turista nego u 2017. ili njih 1,4 milijarde, podaci su Svjetske turističke organizacije-UNWTO, koja i za 2019. u svijetu predviđa poraste dolazaka do 4 odsto, ali i moguću promjenu potražnje zbog digitalizacije, ‘overtourisma‘ i neizvjesnosti brexita.

“U 2018. u svijetu je bilo 1,4 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka, što je dvije godine ranije nego što smo predviđali, a i rast tih dolazaka od 6 odsto u odnosu na 2017. viši je od 3,7 postotnog zabilježenog rasta u globalnoj ekonomiji. To dodatno potvrđuje da je turizam danas jedan od najsnažnijih pokretača ekonomskog rasta i razvoja, te mu treba pristupiti s pažnjom i njime upravljati na održiv način”, poručio je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili, prenosi HRT.

Predviđanja rasta međunarodnih turističkih dolazaka do 4 odsto ove godine UNWTO temelji većim dijelom na stabilnosti cijena goriva, što doprinosi i jačanju vazdušne povezanosti u mnogim destinacijama.

Uz to, u UNWTO-u ove godine vjeruju da će i kod potražnje doći do određene konsolidacije, pa će se potrošači više usmjeriti na putovanja gdje nisu do sada bili, na ona zbog zdravlja (hodanje, wellness i sportski turizam), kao i da će biti više putovanja kao posljedica demografskih promjena.

Evropa i u 2018. prva među svjetskim regionima za putovanja

Evropa je i u 2018. zadržala prvo mjesto među svim svjetskim regijama, s ukupno oko 50 posto svih međunarodnih dolazaka ili 713 miliona , što je i porast od 6 odsto u odnosu na 2017.

Taj rast u Evropi je, kako napominju iz UNWTO-a, podstaknut snažnim rezultatima u južnoj i mediteranskoj Evropi, gdje je porast dolazaka turista bio 7 odsto, dok je u srednju i istočnu te zapadnu Evropi stiglo po 6 odsto više stranih turista.

Nešto slabiji rezultat bio je u sjevernoj Evropi.

Najmanji porast od 3 posto zabilježile su Amerike (sjeverna i južna), sa ukupno 217 miliona stranih turista, pri čemu su sjeverna i južna Amerika bile u plusu od 4 odnosno 3 odsto , dok su srednja Amerika i Karibi u minusu od 2 odsto, najviše, kako tumače iz UNWTO-a, zbog uticaja uragana.