Mastercard investira u borbu protiv prevara u online trgovini

Podijeli

Mastercard je kupio kompaniju Ethoca koja pomaže trgovcima i izdavačima kartica u stvarnom vremenu da identifikuju i riješe prevare u digitalnoj trgovini.

Finansijski uslovi preuzimanja nijesu objavljeni, prenose agencije.

Taj potez dolazi nekoliko dana nakon što se Mastercard povukao iz konkurentskog rata s Visom za Earthport i umjesto toga pristao da nabavi mrežu za prenos novca Transfast.

Mreža Ethoca okuplja više od 5.000 trgovaca i 4.000 finansijskih institucija širom svijeta.

Kada se identifikuje lažna transakcija, trgovcu se šalju informacije u realnom vremenu kako bi oni mogli potvrditi transakciju, zaustaviti njenu isporuku ili je vratiti kako bi se izbjegao proces prisilnih preokreta transakcije.

Kao rezultat toga, kako je saopštio Mastercard, i trgovci i izdavači kartica imaju koristi od nižih operativnih troškova smanjenjem prevare na izvoru.

Mastercard kaže da planira proširenje te sposobnosti i kombinuje Ethocu sa svojim trenutnim instrumentima borbe protiv prevara jer će smanjiti 130 milijardi dolara online prevara, koliko se očekuje da će trgovci izgubiti u sljedećih pet godina.

Ajay Bhalla, predsjednik za cyber i inteligentna rješenja Mastercarda, kazao je da je Ethoca snažan dodatak njihivoj višeslojnoj cyber strategiji, “pomažući klijentima da odmah preduzmu mjere protiv prevara i eliminišu preokrete transakcija prije nego što se pojave.”