Razlika između kreditne i debitne kartice

Podijeli

Kreditne i debitne kartice svi redovno koristimo. No, u čemu je sličnost, a u čemu razlika između kreditne i debitne kartice?

Osnovna razlika između kreditne i debitne kartice je u tome što se novčani iznos s debitne kartice skida odmah, dok se s kreditne skida tek nakon nekog određenog vremena. Način skidanja iznosa s kreditne kartice zavisi isključivo od banke u kojoj je taj isti račun otvoren, pojašnjava RTL.hr.

Kreditna kartica

Kreditna kartica jedno je od bezgotovinskih sredstava plaćanja. Ona korisniku omogućuje plaćanje roba, usluga, isplatu određene gotovine te podmirivanje troškova sa ili bez zatraženog odgađanja. Kod kreditnih kartica primamo mjesečni račun, a ako potpuni iznos ne uplatimo na vrijeme, najvjerovatnije ćemo morati platiti i određenu naknadu.

Kreditnu karticu mogu dobiti samo one osobe za koje banka procijeni da ispunjavaju sve potrebne uslove za izdavanje. To znači da ćemo u većini slučajeva morati imati stalni posao i izvor prihoda.

Debitna kartica

S druge strane, debitna kartica je ona kartica koju banka izdaje korisniku tekućeg ili deviznog računa – najčešće tamo gdje nam stiže novac od plate i ostalih ličnih primanja.

Omogućava plaćanje i podizanje novca iz raspoloživih sredstava. Iako izgleda baš kao kreditna kartica, funkcioniše kao elektronski ček, što znači da se uplaćeni iznos odbija direktno s bankovnog računa.

U većini banaka možemo besplatno otvoriti devizni račun što znači da ne moramo imati posao ni stalni izvor prihoda. Debitne kartice vezane su uz naš bankovni račun, što znači da ih možemo upotrebljavati koristiti za kupovinu ili za podizanje gotovine. U tom slučaju, iznos koji smo skinuli automatski se skida s našeg računa.

Kod korišćenja debitne kartice moguće su određene naknade kao što je prekoračenje dozvoljenog iznosa. Naknada može biti naplaćena i kada koristimo debitnu karticu na bankomatu kojim ne upravlja naša finansijska institucija, već neka druga.