Beč je deset godina zaredom najpoželjniji grad za život, Podgorice nema na listi

Podijeli

Desetu godinu za redom Beč je proglašen najpoželjnijim gradom za život, pokazuju najnoviji podaci istraživanja konsultantske kompanije Mercers.

Uz glavni grad Austrije, u kojem živi i veliki broj građana sa područja bivše Jugoslavije, u top 20 svjetskih gradova čak njih 13 je iz Evrope.

Podgorica nije rangirana na listi 231 grada, a od prijestonica regiona najbolje je rangirana Ljubljana, koja je zauzela 74. mjesto. Slijedi Zagreb na 98. mjesto a Beograd 139.

Sarajevo je na 156. poziciji a Skoplje 161. Tirana je na 175. mjestu.

Na drugo mjesto ljestvice našao se Cirih, a prate ga Oklend, najveći grad Novog Zelanda, Minhen i Vankuver koji je ujedno i najbolje pozicionirani grad u Sjevernoj Americi.

Od većih gradova u Evropi, Berlin se našao na 13. mjestu, a prate ga Hamburg na 19., Pariz na 39. te London na 41. mjestu, prenosi Independent.

Luksemburg je odnio titulu najsigurnijeg grada na svijetu. Uz njega, tu su još i Helsinki kao i švicarski gradovi Basel, Bern i Zurich.

Najnepoželjniji gradovi za život na svijetu, prema ovom istraživanju, su Brazavil i Kinšasa u Kongu i Konakri u Gvineji.

Inače, Mercerova godišnja lista obuhvaća 231 grada širom svijeta, a prilikom kreiranja liste ocjenjuje se politička stabilnost, postotak kriminala, sloboda građana, kvalitet zdravstvenog sistema, nivo obrazovanja građana, razvijenost javnog prevoza i tržište nekretnina.

Cijelu listu pogledajte ovdje.

Investitor.me