Najskuplje prijestonice na svijetu, na listi je i jedan evropski grad

Podijeli

Iskusiti sve što vam neki grad može ponuditi mnogo je lakše kad to možemo i priuštiti, bilo da se radi o večeri u restoranu, vožnji taksijem s aerodroma ili istraživanju klubova. A pitanje je koliko bismo uživali u Cirihu, koji je na listi najskupljih svjetskih gradova zauzeo peto mjesto, iza Hong Konga, Tokija, Singapura i Seula te tako ponio titulu najskupljeg evropskog grada za ovu godinu.

Tako će vas, kako piše Pun kufer, izlazak udvoje koji uključuje vožnju taksijem, ručak ili večera, kino i bezalkoholno piće u baru u Cirihu stajati više od 200 eura.

Od svih evropskih zemalja, u Švajcarskoj ćete pojesti i najskuplji Big Mac – platićete ga skoro 6 eura. Cijene u McDonald’s- u stručnjacima služe kao jedan od parametara za određivanje standarda neke zemlje ili grada.

Osim toga, s jednakim budžetom u Hong Kongu i Tunisu potpuno ćemo drukčije provesti odmor. Upravo su ta dva grada na vrhu i dnu ovogodišnje liste najskupljih gradova na svijetu prema istraživanju Mercera, koji je u formulu za izračunavanje ubacio troškove smještaja, prevoza, hrane, odjeće, potrepština i zabave.

Hong Kong je već drugu godinu zaredom na prvom mjestu najskupljih gradova, a među prvih deset čak ih je sedam u Aziji.

1. Hong Kong
2. Tokio, Japan
3. Singapur, Singapur
4. Seul, Južna Koreja
5. Cirih, Švajcarska
6. Šangaj, Kina
7. Ašgabat, Turkmenistan
8. Peking, Kina
9. Njujork, SAD
10. Šenžen, Kina