“Masovna prevara američkih investitora”: SEC podnio tužbu protiv Volkswagena zbog skandala “dieselgate”

Podijeli

Američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) podnijela je tužbu protiv Volkswagena (VW) i njegovog bivšeg generalnog direktora Martina Vinterkorna zbog skandala “dieselgate”, optužujući njemačkog proizvođača automobila za “masovnu prevaru” američkih investitora.

U tužbi podnijetoj sudu u San Francisku u četvrtak, SEC je navela da je VW od aprila 2014. do maja 2015. na američkim tržištima plasirao obveznice i druge vrijednosne hartije u iznosu od preko 13 milijardi dolara, u vrijeme kada su viši rukovodioci znali da preko 500.000 dizel vozila prodatih u SAD krši zakonske limite o emisiji gasova, prenosi Reuters.

SEC je crnogorskoj javnosti poznat od 2012, kada je podnijela privatne tužbe protiv tri bivša direktora Magyar Telekoma, za koje je tvrdio da su podmitili više crnogorskih zvaničnika sa 7,35 miliona eura, nakon privatizacije Telekoma Crne Gore 2005.

Za šta krive Volkswagen

Volkswagen je “stekao korist od više stotina miliona dolara tako što je izdavao hartije od vrijednosti po atraktivnijim cijenama za kompaniju”, navodi SEC u tužbi.

U tužbi se traži da se Vinterkornu zabrani da radi kao rukovodilac ili direktor u javnim kompanijama u SAD-u i da vrati “nepošteno stečenu dobit”.

Protiv Vinterkorna je podnijelo tužbu i američko tužilaštvo 2018. godine, i okrivljen je za zavjeru s ciljem prikrivanja prevare sa emisijom gasova iz dizelaša. On se i dalje nalazi u Njemačkoj.

Iz Volkswagena su povodom tužbe SEC-a saopštili da je ona “pravno i činjenicno neutemeljena” i da će je VW “žestoko osporiti”.

“SEC je podnio tužbu bez presedana zbog hartija od vrijednosti koje su prodate samo vrhunskim investitorima koji nijesu oštećeni i kojima se isplaćuju sve kamate i glavnice u cjelosti i na vrijeme”, navedeno je u saopštenju VW-a.

Volkswagen je pristao da plati više od 25 milijardi dolara u SAD po tužbama vezanim za skandal star tri i po godine, i to vlasnicima vozila, regulatorima za zaštitu životne sredine, državama i dilerima, i ponudio da otkupi oko 500.000 inkriminisanih automobila.