Manhattan, Times Square, New York

Američki regulator: Kripto tržište je poput berze iz 1920-ih, puno prevaranata i ponzi šema

Podijeli

U govoru od 8. juna na konferenciji Piper Sandler Global Exchange & Fintech, predsjedavajući Komisije za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Američkih Država (SEC) Gari Gensler uporedio je trenutno stanje na kripto tržištu sa američkim berzanskim tržištem iz 1920-ih, rekavši da je puno “trgovaca”, ” prevaranata” i “Ponzi šema”.

“Kao što je Kongres očistio tržište dionica donošenjem zakona o hartijama od vrijednosti, sadašnja SEC može očistiti i kripto tržište primjenom ovih zakona”, tvrdi on.

Gensler je pohvalio Zakon o hartijama od vrijednosti iz 1933. i Zakon o razmjeni hartija od vrijednosti iz 1934. godine, tvrdeći da su ovi zakoni omogućili američkom tržištu kapitala da „procvjeta“ u narednih 88 godina. On je tvrdio da bi današnja „tržišta kripto hartija od vrijednosti“ takođe trebalo da imaju koristi od ovih zakona, jer nijesu „manje zaslužna za zaštitu“ koju zakoni pružaju.

Ukazujući na sudsku presudu protiv Telegram Open Networka, Gensler je tvrdio da hartije do vrijednosti kripto imovine nijesu izuzeti od zakona, čak i ako su korisne.

“Neki promoteri hartija od vrijednosti kripto imovine tvrde da njihov token ima druge funkcije, osim što je jednostavno sredstvo ulaganja,” izjavio je Gensler. “Međutim, kako su sudovi u slučaju Telegram i drugi rekli, neki dodatni alati ne uklanjaju sigurnost kripto imovine iz definicije investicionog ugovora.”

To znači da kripto sigurnosne berze moraju biti u skladu sa zakonima o hartijama od vrijednosti, uključujući i zahtjev da se odvoje „funkcije razmjene, brokersko-dilerske i klirinške funkcije“, naveo je Gensler. Po njegovom mišljenju, ovo razdvajanje “pomaže u ublažavanju problema koji mogu nastati miješanjem takvih usluga”.

Gensler je negirao da ovo razdvajanje nije moguće, rekavši da odvajanje ove tri funkcije jednostavno zahtijeva rad.

Šef SEC-a je tvrdio da je trenutno kripto tržište prepuno prevara koje su nastale zbog neusklađenosti industrije sa zakonima o hartijama od vrijednosti.

“Uz široku neusklađenost, iskreno, nije iznenađujuće da smo vidjeli mnoge probleme na ovim tržištima. Ovu priču smo već vidjeli. To podsjeća na ono što smo imali 1920-ih prije donošenja saveznih zakona o hartijama od vrijednosti. Prevaranti. Prevaranti. Ponzi šeme.”

Rješenje je, po Genslerovom mišljenju, osigurati da emitenti kripto hartija poštuju zakon. To je zato što je velika vjerovatnoća da će se ove prevare dogoditi na tržištima čiji emiteri i posrednici ne poštuju osnovne zakone.

Kao predsjedavajući SEC-a, Gensler je bio žestoko kritikovan unutar kripto industrije, posebno otkako je SEC podnio tužbe protiv kripto berzi Binance i Coinbase. Kritičari kažu da on ima previše ekspanzivan pogled na regulatorno tijelo SEC-a i tjera inovacije iz SAD-a.

Investitor