CBCG najavila uvođenje instant plaćanja u Crnoj Gori

Podijeli

Centralna banka (CBCG) započela je pripremne aktivnosti za uvođenje servisa instant plaćanja u Crnoj Gori, kazao je njen guverner Radoje Žugić.

On je to saopštio na godišnjem susretu guvernera regiona koji je održan u Savudriji, Hrvatska, 14. i 15. marta, saopšteno je iz CBCG.

Ranije su iz CBCG na upit portala Investitor na temu instant plaćanja saopštili da je u pitanju skup sistem, o čemu možete čitati u posebnoj vijesti.

Glavne teme ovogodišnjeg skupa u Savudriji, koji okuplja guvernere, predstavnike banaka i finansijskog sektora zemalja regiona, odnosile su se na monetarnu politiku i centralno bankarstvo.

Guverner Žugić, kako je saopšteno iz CBCG, učestvovao je na panelu na kome su razmatrana pitanja izazova monetarne politike i bankarstva vezanih za finansijsku tehnologiju. Panelisti su se saglasili u ocijeni da finansijska tehnologija postavlja brojne izazove pred monetarnu politiku, posebno u svijetlu digitalnog okruženja, te da ovaj segment mora biti adekvatno zakonski regulisan.

„Kroz regulativu se mora obezbijediti visok stepen sigurnosti ovih transakcija i istovremeno zadovoljstvo klijenata, koji sve više koriste moderne bankarske usluge“, zaključeno je tokom panela.

“U svom izlaganju, guverner Žugić je istakao da CBCG prati trendove i primjenu finansijske tehnologije u poslovnim bankama, zahtjevajući strogo vođenje računa o bezbjednosti transakcija i zaštiti od sajber kriminala. „Centralne banke moraju oprezno ispitati mogućnost kontrolisane primjene finansijske tehnologije kroz prizmu očuvanja finansijske stabilnosti“, istakao je guverner Žugić i dodao da unaprijeđena tržišna infrastruktura mora biti ne samo efikasna i inovativna, već sigurna i otporna na rizike.

Godišnji susreti guvernera centralnih banaka regiona, koje sedmu godinu zaredom organizuje hrvatski poslovni nedjeljni časopis LIDER u saradnji sa Narodnom bankom Hrvtaske, imaju za cilj unapređenje saradnje finansijskih institucija regiona i razmjenu iskustava.

CBCG o uvođenju instant plaćanja: U pitanju je skup sistem