Holanđani preuzeli upravljanje nad brodogradilištem u Bijeloj

Podijeli

Istovremeno sa početkom izvoza grita iz bivšeg Brodogradilišta i tivatskog Arsenala, stiže vijest da će sveobuhvatne usluge održavanja, popravke i konverzije za jahte i superjahte za različite tržišne segmente, u brodogradilišnoj luci u Bijeloj, nuditi novoosnovana tivatska kompanija Montenegro Yacht Services (MYS).

Uvidom u Centralni registar privrednih subjekata, vidi se da je osnivač i vlasnik MYS-a kompanija Damen Yachting Porto Montenegro, osnovana u inostranstvu.

Radio Jadran prenosi da je zajednički strateški cilj u osnovi ovog projekta stvaranje nove održive i profitabilne djelatnosti sa potencijalom za budućnost, u okviru čiste i održive industrije, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Usvojena je Informacija o ustupanju Ugovora o koncesiji između Vlade Crne Gore i konzorcijuma Adriatic Marinas d.o.o. i B.V. Holding Maatschappij Damen privrednom društvu “Montenegro Yacht Services” doo Tivat, kao i Sporazum o ustupanju Ugovora.

“Imajući u vidu da, po zakonu, koncesionu djelatnost može obavljati samo privredno društvo koje je registrovano u Crnoj Gori, Ugovorom je predviđeno osnivanje privrednog društva koje će biti u vlasništvu firme iz Holandije, a čiji će akcionari biti po 50 odsto Damen (ili sa njim povezana lica) i Adriatic Marinas (ili sa njim povezana lica), a na koje će se prenijeti koncesija sa konzorcijuma”, objašnjavaju iz Vlade.

Prema Ugovoru, koncesionar je u obavezi da adaptira, rekonstruiše, izgradi, opremi i iskorišćava brodogradilišnu luku na koncesionom području u periodu od 30 godina, a ukupni planirani iznos za investiciju u prve tri godine je 20 miliona eura. Poslovnim planom na početku rada kompanije planirano je 35 zaposlenih, a nakon 5. godine 300 do 400 zaposlenih sa punim radnim vremenom.

Ugovor o koncesiji za Brodogradilište između Vlade Crne Gore i konzorcijuma Adriatic Marinas doo i B.V. Holding Maatschappij Damen potpisan je 1. decembra prošle godine u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva. Ugovor su potpisali direktor Lučke uprave Vladimir Stijepčević, izvršni direktor Adriatic Marinas d.o.o. David Margason i opunomoćeni predstavnik Damen Holding B.V. Kant Eliza.

U brodogradilišnoj luci Damen i Porto Montenegro gradiće remontni centar za mega i superjahte. Porto i Damen su na ljeto pretprošle godine kupili dio infrastrukture bivšeg Brodogradilišta za 2,65 miliona eura.

Dobili i dio akvatorijuma

Holanđani i Porto Montenegro su dobili u zakup 198.294 kvadrata zemljišta i 281.077 kvadrata akvatorijuma.

Za to će MYS plaćati godišnju fiksnu koncesionu naknadu od 123.303 eura i varijabilnu naknadu u visini od 5% EBITDA (prihoda umanjenog za rashod bez troškova amortizacije) do 5 miliona, odnosno 3% za EBITDA nove firme koja prelazi 5 miliona eura.

Plan je da u prvoj godini rada novo brodogradilište remontuje 14 super jahti (brodova dužih od 25 metara), dok će u petoj godini poslovanja broj remontovanih jahti biti 109.

Sa 35 radnika u prvoj godini rada, MYS će narasti na između 300 i 400 zaposlenih u petoj godini postojanja, a nekadašnje brodogradilište za teretne brodove u Bijeloj, biće pretvoreno u sofisticirani tehnološki centar po mjeri sličnih specijalizovanih brodogradilišta za remont jahti u sjevernoj Evropi, sposoban da pruži sve vrste najkompleksnijih remontnih i radova na konverziji super i mega jahti dužine između 25 i 125 metara.

Ugovoreni preduslov za početak rada MYS koji je već kupio oko 2,65 miliona eura vrijedne objekte i opremu bivšeg Jadranskog brodogradilišta Bijela (JBB), jeste da francuska kompanija Vlago koju je angažovala Vlada do marta 2020. završi ekološku remedijaciju tog prostora, koja podrazumijeva uklanjanje oko 150 hiljada tona grita i zagađenog zemljišta iz Bijele.