Šta se dešava sa njemačkom ekonomijom? Prognoze rasta prepolovljene na svega 0,8 odsto

Podijeli

Tim ekonomskih savjetnika njemačke Vlade skoro je prepolovio prognozu rasta ekonomije te države za ovu godinu na 0,8 odsto.

To je najnovije u nizu smanjenja projekcija ekonomske ekspanzije za najveću evropsku ekonomiju, prenose agencije.

U redovnom ažuriranom izveštaju, panel ekonomista je srezao prognozu rasta za ovu godinu sa prethodnih 1,5 odsto, ali je naveo da bi naredne rast trebalo da ubrza na 1,7 odsto.

Ovo smanjenje dolazi nakon što su Evropska komisija (EK) i Međunarodni monetarni fond (MMF) snizili izglede rasta njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu.

Nezavisni eksperti su u saopštenju naveli da su na nižu prognozu snažno uticale naknadne posljedice slabih ekonomskih rezultata na kraju prošle godine, kada je privredni rast u velikoj mjeri ukočen jednokratnim faktorima vezanim za nove standarde o emisiji gasova u automobilskoj industriji.

Njemački proizvođači automobila suočili su se tada sa problemima kod sertifikacije vozila prema novim, realnijim testovima emisije gasova koji su stupili na snagu 1. septembra.

Eksperti su takođe ukazali na visoke rizike koje u pogledu budućnosti predstavljaju neizvesnost oko Brexita i globalni trgovinski sporovi.