Srbija dobija dva nova auto-puta: Jedan grade Amerikanci, drugi Turci

Podijeli

Ovog ljeta počinje izgradnja dva potpuno nova auto-puta u Srbiji duga oko 130 kilometara: Moravskog koridora od Preljine do Pojata i auto-puta Beograd-Sarajevo ka Republici Srpskoj.

„Ovo je početak novog investicionog ciklusa u infrastrukturi Srbije vrijednog 5,2 milijardi eura, a osim auto-puteva ulagaćemo u željeznicu, aerodrome i vodni saobraćaj“, kazala je potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović za „Blic“.

Ona je istakla da se o gradnji Moravskog auto-puta dugog 110 kilometara pregovara sa jednom od najvećih svjetskih građevinskih kompanija, američkim Bechtelom, a da je investicija vrijedna 800 miliona eura.

Prema njenim riječima, Moravski koridor radiće se dve i po godine i to će pisati u ugovoru, s tim što će se prvo raditi ona dionica povezivanja sa Koridorom 10.

„Kada na ljeto počnu radovi, nakon osam do devet mjeseci imaćemo dio Moravskog koridora koji će nas povezati sa Koridorom 10“, naglašava Mihajlovićeva.

Drugi auto-put čija gradnja počinje ovog ljeta je Beograd-Sarajevo, riječ je o dionici dugoj 17 km, sa novim mostom preko Save, ukupne vrijednosti 220 miliona eura.

„Prvo ćemo graditi most koji je najzahtjevniji i zato cijela dionica toliko košta. Izvođač je turska kompanija Tasyapi, a u ugovoru stoji da će biti završena za dvije i po godine“, navela je Mihajlović.