Pokrenuto ujedinjavanje berzi struje: Spajaju se Zagreb, Beograd i Sofija

Podijeli

Hrvatska berza električne energije (CROPEX) u pregovorima je s SEEPEX-om iz Beograda i IBEX-om iz Sofije o stvaranju zajedničke berze za Hrvatsku, Srbiju i Bugarsku.

Prema saopštenju koje potpisuju sve tri strane, u pregovore o projektu zajedničke berze električnom energijom su uključeni i regulatori te operatori u trima državama.

“Konačni cilj ovog projekta je primjena povezivanja tržišta što će osigurati dugoročne koristi za tržišne učesnikr i krajnje potrošače unutar zemalja učesnica projekta”, poručeno je iz CROPEXA nakon prvog u nizu sastanaka o integraciji tri berze održanog u Beogradu.

Osim CROPEX-a, s hrvatske strane u pregovorima učestvuju Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) i Hrvatska energetska regulatorna agencija, prenose zagrebački mediji.

Za berze strujom u ovom dijelu Evrope smatra se da su nedovoljno razvijene, s premalim prometom i brojem učesnika. Jedan od izlaza iz takvog stanja je integrisanje s ponudom i potražnjom na drugim berzima, o čemu je CROPEX već napravio dogovor s ljubljanskom berzom električne energije.

Buduća ‘balkanska’ berza mogla bi konkurisati onoj u Budimpešti, koja objedinjuje, osim ponude i potražnje u Mađarskoj, i tržište Češke, Slovačke i Rumunije.

Povećanje tržišta i obima trgovine, osim pritiska na cijene, smanjuje i rizike jer je trgovanje strujom specifično zbog nemogućnosti stvaranja zaliha i predviđanja raznih uticaja poput potrošnje i meteoroloških kretanja.

Kao uvoznik 40 odsto svojih godišnjih potreba za strujom, Hrvatska je zainteresovana za razvoj zajedničke berze s Srbijom i Bugarskom koje su izvoznice električne energije, piše Novac.hr.

U slučaju Srbije ne radi se, barem na kratki rok, o velikoj izvoznici struje, dok Bugarska spada među veće izvoznice u ovom dijelu Evrope, o čemu svjedoči i podatak da su u Sofiji donedavno bile dvije berze struje.

Kad je u pitanju integracija trgovanja električnom energijom otišli Skandinavci. U Norveškoj je smješten Nord pool, uz berzu u njemačkom Lajpcigu, najveće tržište strujom u Evropi kojoj su se pridružile Švedska, Finska i dio Danske.

Volumen trgovine na Nord poolu kreće se od 800.000 do milijun megavata struje dnevno, što je nekoliko puta više od mjesečnog prometa na slabije razvijenim tržištima poput našeg.