Javni dug prošle godine rastao skoro 4 puta brže od BDP-a

Podijeli

Iz Vlade je u petak saopšteno da je crnogorski BDP u 2018. godini porastao za 4,9% dok je Dan ranije Vlada usvojila informaciju da javni dug na kraju 2018. godine, iznosi 3,27 milijardi eura.

U podgoričkoj konzultantskoj agenciji Fidelity su izračunali da je javni dug u 2018. godini porastao za 18,48%, što je skoro 4 puta više od rasta BDP.

“Da sad pretvorimo procente u brojeve – koliko je BDP porastao u eurima? Crtajući razlomke crvenom kredom po zelenoj tabli, zaključujemo da je BDP porastao tačno 210,6 miliona eura. Sa druge strane, javni dug je porastao za 509,8 miliona eura. Jednostavnim oduzimanjem ova dva broja, dolazimo da je javni dug PORASTAO čak 299 miliona eura VIŠE od rasta BDP-a”, naveli su iz Fidelity-ja u svojoj FB objavi.

Prevedeno na razumljiv jezik, kako se dodaje, to znači da je investicija u autoput, zbog koje se javni dug povećao za 180 miliona eura, nije u dovoljnoj mjeri uticala na povećanje BDP.

“Stoga, ’ladno možemo napisati da je to i očekivano jer najveći dio radova izvode kineske i firme iz okruženja pa nema ZNAČAJNIJEG multiplikativnog efekta na našu ukupnu ekonomiju”, zaključuju u ovoj agenciji.

Ocjenjuju poraznim podatke o ličnih finansijama jer mjesečna prosječna plata porasla za 1 euro ili za 0,2%, dok je stopa inflacije iznosila 2,6%; ovo znači da je kupovna moć u 2018. godini manja za 2,4%.

“Prevedimo ove silne procente u brojke koje život znače – građani su u 2018. godini prosječno godišnje mogli da kupe MANJE krtole, krastavaca i luka za 147,45 eura, što je zapravo ekvivalentno 3-4 prosječnih mjesečnih računa za struju, sa sve taksama za OIE i gubicima na koje plaćamo PDV, a koja će – još i da poskupi”, navode iz Fidelity-ja.

Kome ova matematika nije kristalno jasna, neka vjeruje imaginarnim saopštenjima a ne stanju na svom računu i novčaniku kojima plaća račune, zaključuju iz agencije.