Crna Gora na dnu evropske liste po ekonomskim slobodama

Podijeli

Crna Gora je na novoj ljestvici fondacije Heritage zauzela 92. mjesto, što je značajan pad u odnosu na prošlogodišnji izvještaj.

Ne samo da smo po ekonomskim slobodama najgori u regionu, već smo na 39. mjestu od ukupno 44. na listi evropskih zemalja.

“Ocjena crnogorske ekonomske slobode iznosi 60,5, što njenu ekonomiju čini 92. po redu u indeksu 2019. godine. Njen ukupni rezultat smanjio se za 3,8 bodova u odnosu na prošli izvještaj, uz nagli pad fiskalnog zdravlja koji je skromno ublažio rezultate u oblasti slobode rada, integriteta vlade i imovinskih prava”, navodi se u izvještaju.

Ukupni crnogorski rezultat sada je ispod regionalnih i svjetskih prosjeka, ocjenjuju u Heritage fondaciji.

“Ekonomija raste, ali budući izgledi su neizvjesni u nedostatku glavnih reformi u politici. Privatizacija državnih preduzeća je usporila, a institucionalna predanost jačoj zaštiti vlasničkih prava ili djelotvornim mjerama protiv korupcije i dalje je slaba. Vlada treba da ojača javne finansije i obuzda veliki deficit tekućgm računa, ali kombinovani rezultati većih ulaganja u javnu infrastrukturu i novih socijalnih programa direktno su doveli u pitanje fiskalnu održivost. Sudski sistem i dalje je podložan političkom uplitanju i neefikasnosti”, ocjenjuju iz ove fondacije.