CME traži novog vlasnika

Podijeli

Međunarodna radiodifuzna korporacija (CME), koja je aktivna u Bugarskoj, Rumuniji i Sloveniji, saopštila je u ponedjeljak da je započela proces istraživanja i procjene potencijalnih strateških alternativa, uključujući moguću prodaju dijela ili cjelokupne kompanije.

CME je kratko vrijeme imao i FOX TV u Podgorici, koja je prije početka rada prodata grčkoj Antenna grupi.

“Upravni odbor je oformio poseban komitet sastavljen od nezavisnih direktora koji vode proces preispitivanja različitih dostupnih strateških alternativa, što može uključivati, između ostalog, prodaju dijela ili cjelokupne kompanije, spajanje s drugim strateškim partnerom i dokapitalizaciju, ili nastavak djelovanja na dugoročnom poslovnom planu CME-a”, navodi CME u saopštenju, prenosi SeeNews.

Najveći dioničar CME – američki konglomerat AT&T, podržava CME-ov plan za reviziju strateških alternativa.

“Kompanija nastavlja uspješno da sprovodi svoj dugoročni plan, a istovremena procjena drugih relevantnih strateških alternativa predstavlja komplementarni put za identifikaciju najboljeg načina za maksimiziranje vrijednosti za sve dioničare CME-a”, rekao je John Billock, predsjednik CME.

Ne može biti garancije da će istraživanje bilo koje strateške alternative rezultirati transakcijom, navodi kompanija, dodajući da nije određen vremenski raspored za taj proces.

CME je imao Allen & Company LLC i BofA Merrill Lynch kao svoje finansijske savjetnike, a Covington & Burling LLP kao pravnog savjetnika.

Portfoelj CME-a uključuje TV kanale bTV, bTV Cinema, bTV Komedija, bTV Akcija, bTV Lady i Ring u Bugarskoj, PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International i PRO TV Chisinau u Rumunjskoj i POP TV, Kanal A, Brio, Oto i Kino u Sloveniji.