I crnogorske banke suočene s povećanom konkurencijom zbog digitalizacije

Podijeli

Udruženje banaka Crne Gore (UBCG) se trudi da se održavanjem što više radionica u vezi sa digitalizacijom banaka približi taj trend finansijskim kompanijama, dovođenjem vodećih stručnjaka koji prezentuju inovacije i standarde poslovanja.

“Banke se suočavaju sa povećanom konkurencijom novih učesnika na tržištu, uključujući digitalne banke i kompanije za finansijsku tehnologiju. Vodeće banke su prisiljene da odgovore na izazov”, navodi se u saopštenju UBCG.

U organizaciji UBCG u četvrtak je održana radionica u saradnji sa njemačkom firmom KOBIL Systems u vezi digitalizacije banaka, kanala komunikacije, digitalnog potpisa, 3D Secure 2.0, postavke prema GDPR i PSD2 direktivama i ojačavanju sigurnosti SWIFT komunikacije.

U Udruženju smatraju da se digitalizacija može posmatrati kao tehnološki šok i način ponude koji utiče na glavne ekonomske agregate, naročito putem konkurencije, produktivnosti i učinaka zapošljavanja, kao i kroz interakciju sa institucijama i upravljanjem.

“Digitalne tehnologije takođe mijenjaju načine na koje kompanije posluju i obavljaju komunikaciju sa svojim klijentima i dobavljačima. Stoga je razumijevanje digitalne transformacije i kanala kojim ona utiče na ekonomiju sve značajnije za vođenje i monetarne politike”, zaključuje se u saopštenju Udruženja banaka.