atm, bankomat, banka

Skupa ali primamljiva usluga: Građani po osnovu minusa duguju više od 20 miliona eura

Podijeli

Ukupni krediti u Crnoj Gori na dan 31. mart 2022. godine iznose 3,4 milijarde eura, i u jednogodišnjem uporednom periodu bilježe rast od 177,2 miliona eura ili 5,43%, saopšteno je portalu Investitor iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Krediti odobreni fizičkim licima, uključujući preduzetnike, iznose 1,4 milijarde eura, i u odnosu na isti period prethodne godine bilježe rast od 5,93%, precizirali su za portal iz vrhovne monetarne institucije.

Minusi po tekućem računu

Jedna od najpopularnijih ali i najskupljih bankarskih usluga kod građana je minus po tekućem računu, ili overdraft. Banke ga odobravaju klijentima koji imaju stalan priliv po zaradama ili ostalim primanjima.

Koliko je ova usluga popularna, govore podaci CBCG:

Po osnovu dozvoljenih minusa (overdrafta) odobrenih u bankama, Centralnoj banci je na dan 31. 03. 2022. prijavljeno 58 hiljada fizičkih lica i preduzetnika, što čini oko 40% ukupnog broja fizičkih lica i preduzetnika, njih 146 hiljada, koji su od strane banaka na isti dan prijavljeni kao dužnici po bilo kom osnovu: kreditima, kreditnim karticama, overdraftu, lizingu i dr.

Po osnovu overdrafta, ukupan dug fizičkih lica i preduzetnika iznosi 21,2 miliona eura, što je 4,8 odsto više nego u isom periodu prošle godine.

“Po osnovu nedospjele i dospjele glavnice overdrafta, fizička lica i preduzetnici duguju 20,9 miliona eura, dok dug po osnovu dospjelih kamata iznosi 298 hiljada eura”, precizirali su iz CBCG.

Prosječno ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na overdraftove odobrene fizičkim licima i preduzetnicima iznosi 14,31%, dok prosječno ponderisana efektivna kamatna stopa iznosi 14,50%.