Montenegro Airlines i Air Serbia u trci za liniju Niš – Tivat?

Podijeli

Koje avio kompanije će letjeti od 1. jula sa aerodroma u Nišu biće poznatije sa aktiviranjem konkursa, ali “Air Serbia” će sigurno uzeti učešće.

“Montenegro Airlines” bi mogao da konkuriše za relaciju Niš – Tivat, a ova ruta je kao stvorena i za kompaniju “Air Serbia” – ocjenjuje za Blic Petar Vojinović, osnivač i urednik portala “Tango Six”, komentarišući nedavnu odluku Vlade o novim letovima sa niškog aerodroma.

Odlukom Vlade Srbije, na sjednici održanoj 28. marta, linije ka 12 novih destinacija sa niškog Aerodroma Konstantin Veliki – do Frankfurta, Nirnberga, Hanovera, Fridrihshafena, Karlsruea, Bolonje, Rima, Salcburga, Budimpešte, Geteborga, Ljubljane i Tivta – proglašene su linijama od javnog interesa (PSO).

U Odluci stoji da će se avio-prevoz na novim linijama obavljati u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2023. godine.

Linije od javnog interesa biće subvencionisane od strane Vlade, a predlog je da se ka novim destinacijama leti 2 puta nedjeljno, osim do Tivta gdje će se u periodu od maja do sredine oktobra letjeti 3 puta nedjeljno.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić rekao je još krajem januara da je država obezbijedila novac za finansiranje prvih avio-linija i najavio da će uskoro biti raspisan i javni konkurs za prevoznike koji će na njima saobraćati.

Petar Vojinović smatra da će nove linije niškom aerodromu donijeti početak priče o potrebnom proširenju kapaciteta za prihvat putnika, “ukoliko sve one budu uspješne”.

“Njihove performanse tek bi trebalo da vidimo, treba vidjeti da li će sve zaživjeti, jer u ovom trenutku ne možemo predviđati da li će one usloviti razmišljanja o značajnijem proširenju kapaciteta koji je danas dovoljan za neki skroman rast”, kaže Vojinović.

Kada je riječ o mogućem efektu novih linija iz Niša na beogradski aerodrom i njegovo poslovanje, Vojinović podsjeća da je Konstantin Veliki već “preuzeo” Nikoli Tesli više od 100.000 putnika na godišnjem nivou.