Trajekt Kamenari-Lepetane donio profit od 1,95 miliona, cijeli prvi kvartal 2019. vozi bez koncesije

Podijeli

Privatni koncesionar nad monopolskom linijom Kamenari – Lepetane u Boki Kotorskoj, hercegnovska kompanija Pomorski saobraćaj ostvario je u prošloj godini neto dobit u iznosu od 1,95 miliona, što je 6,3 odsto manje nego godinu ranije.

Prihodi kompanije su porasli 5,9 odsto na 5,86 miliona ali je padu profita “kumovao” jaki rast rashodne strane, i to to 16,1 odsto na 3,78 miliona eura.

Kompanija je na kraju 2018. godine imala 4,97 miliona eura neraspoređene dobiti, što je 7,7 odsto više nego godinu ranije.

Nekada državna firma Pomorski saobraćaj privatizovana je prije 15 godina, 2004. godine, bez tendera, prodajom državnih akcija na berzi.

Kupoprodajni ugovor je potpisan sa privatnom firmom Prohouse iz Podgorice u vlasništvu biznismena Dušana Bana, a mediji su problematizovali činjenicu da je veliki dio obaveza kupca prema državi u ovoj transakciji plaćen, ne novcem, već obveznicama stare devizne štednje.

Pomorski saobraćaj kontrolišu podgoričko-grbaljski biznismeni, braća Dejan i Dušan Ban. Dejan Ban vlasnik je 33,4 odsto Pomorskog saobraćaja, Prohouse njegovog brata Dušana pripada 44,4 odsto dok je 22,2% kapitala upisano na kompaniju „Prohousemontenegro“ čiji je osnivač Željko Mihailović.

Voze bez ugovora

Ugovor na osnovu kojeg je Pomorski saobraćaj imao pravo na održavanje trajektnog prevoza između dva mjesta u Boki Kotorskoj istekao je 31. decembra prošle godine, što znači da već cijeli prvi kvartal 2019. taj saobraćaj nije regulisan.

Iako je koncem prošle godine iz Vlade najavljeno da će tender biti raspisan “brzo”, to se nije desilo do danas.

Vlada je na posljednjoj sjednici u 2018. dala saglasnost na zaključak UO JPMD za utvrđivanje visine godišnje naknade za korišćenje pristaništa u Kamenarima i Lepetanima radi trajektnog prevoza i ocjenu faktora koji utiču na početnu cijenu. Morsko dobro je dobilo saglasnost i da objavi javni poziv za zakup morskog dobra u Lepetanima i Kamenarima, sa obavezom izgradnje novog pristaništa u Kamenarima.

Minimalna cijena godišnjeg zakupa/naknade za korišćenje morskog dobra sastoji se iz fiksnog dijela-230 hiljada eura i varijabilnog koji iznosi dva odsto od ukupnog prihoda od prodatih karata za prevoz trajektom.

Zakupac je dužan da svakog mjeseca uz uplatu varijabilnog dijela zakupnine/naknade dostavi izvještaj o prihodu po osnovu prodatih karata za protekli mjesec.

Zakup/korišćenje djelova morskog dobra u opštini Tivat odnosi se na izgrađenu operativnu obalu sa trajektnim pristaništima i pristupnim saobraćajnicama u Lepetanima u dužini od 120 m, površine 4.011 m². Sa hercegnovske strane poziv se odnosi na izgrađenu operativnu obalu sa trajektnim pristaništima i pristupnim saobraćajnicama u Kamenarima, u dužini od 245 m, površine 3.959 m².

Više o tenderskim uslovima čitajte u posebnoj priči:

Banu ističe koncesija: Uskoro tender za trajektnu liniju Kamenari – Lepetane