Kinezi će graditi i auto-put Požega – Boljare

Podijeli

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je dva memoranduma sa Kinom za nastavak izgradnje auto-puta na Koridoru 11.

Memorandumi su potpisani na Samitu NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Dubrovniku i to za projekte Novi Beograd-Surčin i Požega-Boljare, javlja B92.

Mihajlović je rekla da su memorandumi, čijem potpisivanju je prisustvovala predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, značajni zbog toga što stvaraju mogućnost da se ide ka završetku Koridora 11, saopštilo je resorno ministarstvo.

“Prvi od dva memoranduma koji smo potpisali u Dubrovniku odnosi se na dionicu koja je i finansijski i građevinski najzahtjevnija na cijelom Koridoru 11 kroz Srbiju, projekat auto-puta Požega-Boljare, odnosno do crnogorske granice. Drugi memorandum, za dionicu Novi Beograd-Surčin, značajan je jer treba da omogući puno funkcionisanje Koridora 11. Očekujem da u narednih mjesec dana imamo komercijalni ugovor, da se radi na dokumentaciji i da sljedeće godine počnu radovi”, navela je Mihajlović.

Ona je podsjetila da se ove godine puštaju u saobraćaj 103 kilometra auto-puta od Obrenovca do Preljine, da počinju radovi na dionici Preljina-Požega, a da se do kraja godine završavaju radovi na dionici Surčin-Obrenovac, koja je jedno od najaktivnijih i najboljih gradilišta u Srbiji.

Govoreći o odnosima Srbije i NR Kine, potpredsjednica Vlade je rekla da je Srbija primjer kako funkcioniše mehanizam saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, 16+1.

“Mi ne govorimo samo o dobrim prijateljskim i političkim odnosima Srbije i NR Kine, nego i o odličnim ekonomskim odnosima, o razvijenoj saradnji u oblasti infrastrukture, ali i o sve boljim odnosima u oblasti privrede i turizma. Dubrovnik je još jedna prilika da to pokažemo, a predstojeći forum u Pekingu još bolja, budući da će tamo biti potpisani finansijski ugovori za projekte koje počinjemo da realizujemo. Riječ je o izgradnji auto-puta Preljina-Požega, vrijednog 450 miliona eura, kao i izgradnji dionice brze pruge od Novog Sada do Subotice, koja je vrijedna skoro milijardu eura“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je sa potpredsjednikom kompanije China Communications and Construction Company (CCCC) Ven Gangom potpisala Memorandum o razumijevanju na projektu auto-puta E-763, dionica Novi Beograd-Surčin, a Memorandum o razumijevanju na projektu auto-puta Beograd-južni Jadran, E-763, dionica Požega-Boljare, sa predsjednikom kompanije China Roads and Bridges (CRBC), Lu Šanom.