Ko je najbogatiji Mađar koji kontroliše ubjedljivo najveću crnogorsku banku

Podijeli

Najbogatiji Mađar i blizak prijatelj premijera Viktora Orbana trenutno je u regionalnom zaletu – nakon što je nedavno zatvorio kupovinu jedinica kompanije SocGen u Bugarskoj i Albaniji i zaključio ugovore o kupovini podružnica francuskog kreditora u Srbiji, Moldaviji i Crnoj Gori, potvrđeno je i da ulazi na slovenačko tržište, kupovinom tamošnje SKB banke.

Nedavno je saopšteno da je OTP zagrijan i za preuzimanje bankarske grupacije Addiko, koja takođe posluje u više zemalja regiona pa se postavlja pitanje – ko je zapravo milijarder koji stoji iza ove velike ofanzive koja će promijeniti sliku bankarskog tržišta regiona.

Šandor Čanji (66), vlasnik OTP grupe, čovjek je zanimljve biografije i, očigledno, velikih ambicija, ocjenjuje Blic u posebnom tekstu o ovom bankaru.

Rođen je 1953. godine u gradu Jasaroksalaš, u porodici koja je živjela daleko od luksuza i bogatstva.

Njegov otac Jožef i majka Amalia radili su u lokalnoj poljoprivrednoj zadruzi. Šandor se okrenuo školovanju i 1974. godine diplomirao u oblasti poslovne administracije na Poslovnoj školi u Budimpešti, a zatim i 1980. godine na Ekonomskom fakultetu u prijestonici Mađarske.

Oduvijek je imao želju za uspjehom, pa je kako navode mediji, već od 1967. godine kada je stigao u Budimpeštu, svakog ponedjeljka odlazio na praksu u OTP banku, kao učenik srednje Ekonomske škole.

Toplo-hladni odnosi

Danas, Šandor Čanji je suvlasnik te iste banke, koja je pod njegovim vođstvom postala jedna od najjačih bankarskih grupacija u regionu Centralne i Istočne Evrope (CEE), i najveća banka u Mađarskoj.

Pored bankarstva, Čanji čije bogatstvo američki poslovni magazin Forbes procjenjuje na više od milijardu dolara, akcionar je i član odbora naftnog giganta MOL.
Udio u MOL-u posebno je zanimljivo kada je riječ o Čanjijevom učešću na hrvatskom tržištu. Naime, mađarski MOL je vlasnik 49 odsto dionica Ine.

Hrvatski mediji zapažaju da, ukoliko bi OTP Grupa zaista postala vlasnik treće ili čak druge po veličini banke u Hrvatskoj, to bi značilo da je Mađarska “lijepo objedinila hrvatski bankarski i energetski sektor”.

Veze s Orbanom i fudbalom

Uz bankarstvo i energetiku, Čanji je aktivan i u svijetu fudbala i to kao i predsjednik Mađarske fudbalske federacije, član Izvršnog odbora UEFA-e i zamjenik predsjednika FIFA-e. Fudbal je i jedna od veza koja ga spaja sa mađarskim premijerom.

Orban je veliki fan fudbala. U julu prošle godine, otišao je u Rusiju na završnicu svjetskog fudblaskog prvenstva privatnim avionom, koji je kako tvrde (rijetki) mađarski nezavisni mediji u vlasništvu upravo OTP grupe.

Kasnije je otkriveno da je luksuznu letjelicu Orban koristio i za druga putovanja u Bugarsku, Njemačku itd, pa čak i da ga je koristio kao vladin avion.
Čanji je i demantovao ove navode, iako je na Orbanovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici objavljen snimak leta upravo tim avionom u Berlin.

OTP i Crna Gora

Čanjijeva OTP banka ušla je na crnogorsko tržište kupovinom Crnogorske komercijalne banke (CKB) krajem 2006. godine za oko 100 miliona eura.

Nedavnom kupovinom Societe Generale banke Montenegro i njenim spajanjem sa CKB-om, OTP će postati ubjedljivo najveća bankarska kompanija u državi. Procjene su da će nakon spajanja, “prošireni” CKB kontrolisati trećinu bankarskog tržišta koje trenutno broji 13 banaka.