OTP-u je za spajanje banaka u Srbiji trebalo 17 mjeseci, koliko će trebati u Crnoj Gori?

Podijeli

Vojvođanska banka i OTP banka Srbija zvanično su završile jednu od najkompleksnijih integracija na tamošnjem finansijskom tržištu.

OTP Grupa kupila je decembra 2017. godine Vojvođansku banku, a proces spajanja trajao je 17 mjeseci.

Vojvođanska banka nastaviće da posluje pod istim imenom, a trenutno je kotirana kao šesta banka po veličini na tržištu Srbije sa skoro šest procenata tržišnog učešća, rekao je novinarima predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Predrag Mihajlović.

Banka trenutno broji milion klijenata i ima treću po veličini mrežu filijala u Srbiji, prenosi Tanjug.

Mihajlović kaže da je banka uprkos složenom procesu integracije samo u prva četiri meseca ove godine ostvarila dobit od 58,7 miliona eura.

Istovremeno, navodi, ukupna aktiva uvećana je za 17 odsto i iznosi 1,7 milijardi eura.

“Udruživanjem dvije banke otvoren je put da konsolidovana Banka postane najdinamičnija i najperspektivnija finansijska institucija na srpskom tržištu”, rekao je Mihajlović.

Iako je trajao proces integracije, ostvaren je najveći rast u matičnoj OTP Grupi, uz povećanje naplativih kredita od 29 odsto, a nivo nenaplativih kredita iznosi pet procenata.

Ukupni krediti stanovništvu, dodaje, veći su za 15 odsto, dok je kreditiranje privrede poraslo za 18 procenata.

Član Izvršnog odbora Nenad Bungin, kaže da je u segmentu poslovanja sa stanovništvom najveći rast ostvaren kod gotovinskih kredita od 21 odsto čime Banka zauzima, navodi, skoro 10 odsto tržišnog učešća, dok je prodaja stambenih kredita porasla za 29 odsto uz tržišno učešće od 5,6 odsto.

Banka je članica OTP Grupe, najvećeg pružaoca finansijskih usluga u Mađarskoj i prisutna je u 10 zemalja regiona.

OTP broji 18,5 miliona klijenata i zapošljava više od 35 hiljada ljudi u Mađarskoj, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajni.

Veliki posao Mađara u Crnoj Gori

OTP je nedavno zaključila posao kojom će njena Crnogorska komercijalna banka (CKB) kupiti Societe Generale banku Montenegro za 40,4 miliona eura.

Agencija za zaštitu konkurencije nedavno je odobrilo ovo spajanje a još se čeka konačno rješenje Centralne banke Crne Gore (CBCG), nakon čega će se i formalno obaviti kupoprodajna transakcija na Montenegroberzi.

Od kupovine do spajanja bi, kako je Investitor već pisao, moglo proći i više od godinu, tokom kojeg perioda će OTP grupa imati dvije odvojene banke u Crnoj Gori.

Nakon kupovine, Societe Generale banka Montenegro vratiće svoj stari naziv Podgorička banka, pod kojim će poslovati do formalnog spajanja sa CKB.

Mađarski OTP će imati dvije banke u Crnoj Gori

Zeleno svjetlo: Spajanje CKB-a i Societe Generale banke po skraćenoj proceduri