Welteke: Velika konkurencija na crnogorskom bankarskom tržištu nosi i rizike

Podijeli

U Crnoj Gori postoji velika konkurencija između banaka koja održava njihov profit na niskom nivou, ali nosi i rizike, što pokazuje nestajanje dvije banke, kazao je član Odbora direktora Lovćen banke Ernst Welteke.

On je u intervjuu za Vijesti rekao da je crnogorska ekonomija mala i da je 13 banaka dovoljno da za toliku ekonomiju obezbijedi finansijske usluge.

»Postoji velika konkurencija između banaka, koja održava njihov profit na niskom nivou, ali nosi i rizike, što pokazuje nestajanje dvije banake«, rekao je Welteke.

Prema njegovim riječima, bankarski sistem u Crnoj Gori je podijeljen na četiri banke od kojih svaka ima tržišno učešće od preko deset odsto, četiri sljedeće pojedinačno imaju tržišni udio između pet i deset odsto.

»Preostalih pet banaka ima male tržišne udjele. Centralna banka reguliše i prati bankarski sektor u skladu sa međunarodnim standardima. Građani i preduzeća stoga mogu imati potpuno povjerenje u bankarski sektor«, pojasnio je Welteke.

Kako je kazao, politika niskih kamatnih stopa centralnih banaka snizila je kamatne stope na kredite.

»Očekuje se da će ovaj trend još trajati. Zajmoprimci ne bi trebalo da zanemare činjenicu da može, takođe, doći do preokreta kod kamatnih stopa i da krediti moraju biti servisirani čak i po višim kamatnim stopama«, naveo je Welteke.

Upitan da li očekuje da se u postupku pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji i institucijalno legalizuje korišćenje EUR bez nekih problema ili dodatnih uslova, odgovorio je da je to komplikovano pitanje.

»Ovo pitanje je veoma zanimljivo i komplikovano. Bez vlastite valute, ne može se utvrditi da li Crna Gora ispunjava Mastrihtske kriterijume za članstvo u Evropskoj monetarnoj uniji. Međutim, ne bi trebalo da bude problema za pristupanje Evropskoj uniji«, ocijenio je Welteke.