Zaimović: Kriza Atlas i IBM banke je interna, bankarski sistem nije ugrožen

Podijeli

Građani su pravilno razumjeli da je kriza u Atlas i IBM banci izolovana od ukupnog sistema i prije svega uzrokovana internim problemima u tim bankama. Zanimljivo je da su se ukupni depoziti bankarskog sektora povećali za 10 miliona eura u periodu nakon uvođenja privremenih uprava, kaže u intervjuu Vikend novinama Esad Zaimović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Crne Gore.

Zaimović ističe da je uvođenje privremene uprave u neku banku nije neuobičajena pojava u bankarskim sistemima. To je mjera koja stoji na raspolaganju centralnim bankama kao prvi korak u sagledavanju pozicije banke koja se nalazu u problemu, nakon koje se donosi odluka o dokapitalizaciji ili stečaju banke.

“Ukoliko ostavimo po strani političku komponentu, osnovni zaključak nakon više od mjesec dana od uvođenja privremenih uprava jeste da nije došlo do pogoršanja finansijske stabilnosti bankarskog sektora. Cijenim kao veoma bitnu činjenicu to da su građani ispravno razumjeli da je kriza u ovim bankama izolovana od ukupnog sistema i da je prije svega uzrokovana internim problemima u tim bankama”, istakao je Zaimović, koji je i glavni izvršni direktor Hipotekarne banke.

On je kazao da se Upravni odbor Udruženja banaka, kojeg sačinjavaju glavni izvršni direktori svih banaka u Crnoj Gori, sastao dva puta u prethodnih mjesec dana.

“Prvi put smo se sastali nekoliko dana nakon uvođenja privremenih uprava i zaključili smo da nije bilo negativnih efekata na bankarski sektor. Drugi sastanak je održan prije nekoliko dana, tom sastanku je prisustvovao i guverner Centralne banke Radoje Žugić, sa saradnicima. Javnost je obaviještena o zajedničkom zaključku svih aktera sastanka da je bankarski sistem potpuno stabilan, kao i o podršci bankara prema mjerama koje sprovodi Centralna banka”, podsjetio je Zaimović.

Odgovarajući na pitanja šta će se desiti ako ne bude kvalitetnog investitora za dokapitalizaciju Atlas banke i da li bankarski sektor može da izdrži i njen stečaj Zaimović pojašnajva da ukoliko ne bude zainteresovanih investitora za dokapitalizaciju banke, naredni korak je stečaj, nakon čega se stvaraju uslovi za isplatu garantovanih depozita.

“Fond za zaštitu depozita ima dovoljno novca za isplatu svih depozita i ne postoji opasnost da bilo ko bude uskraćen za depozit koji garantuje Fond. Sredstva kojima raspolaže Fond potiču iz bankarskog sektora, tj. Fond se finansira iz premija koje uplaćuju sve banke, tako da isplate garantovanih depozita ne padaju na teret javnih finansija, niti građana Crne Gore. Deponenti Atlas banke sa iznosima depozita preko 50.000 eura će moći da se prijave kao povjerioci u eventualnom stečajnom postupku i na taj način pokušaju da namire svoja potraživanja. Kao što sam već istakao, bankarski sektor je potpuno stabilan i likvidan, tako da ne treba brinuti o održivosti sistema, nakon eventualnog stečaja u Atlas banci”, tvrdi on.

Prema njegovim riječima štednja u Crnoj Gori je na rekordnom nivou.

“Prema posljednje objavljenim podacima na 30.09.2018. godine ukupna štednja iznosi preko 3,46 milijardi eura, čime je ostvaren rast od 3,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Centralna banka je objavila da je taj trend rasta nastavljen i u poslednjem kvartalu. To je veoma značajan pokazatelj povjerenja u bankarski sektor. Takav podatak stavlja banke i pred izazov kako kvalitetno uposliti ta sredstva, s obzirom da kamata na te depozite, iako je snižena u prethodnom periodu, predstavlja trošak za banke i podstiče ih da što efikasnije upravljaju tim sredstvima”, rekao je Zaimović između ostalog.