Konflikt interesa: Radoje Žugić neće odlučivati o spajanju CKB-a i Societe Generale banke

Podijeli

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić neće učestvovati u donošenju odluke te institucije o spajanju Crnogorske komercijalne banke (CKB) i Societe Generale banke Montenegro.

Žugić će time izbjeći konflikt interesa, jer je u CKB-u od prošle godine zaposlena njegova ćerka Jovana Žugić, koja je u tu banku prešla iz državne Komisije za tržište kapitala.

Umjesto njega će, kako javlja Pobjeda, svoje mišljenje o spajanju dati viceguverner Miodrag Radonjić.

Crnogorska komercijalna banka, članica mađarske OTP grupe, potpisala je krajem februara ugovor o kupovini 90,56 odsto akcijskog kapitala Societe Generale banke Montenegro za 40,46 miliona eura. Agencija za zaštitu konkurencije je dala pozitivno rješnje o koncentraciji “u skraćenom postupku”.

Sa tržišnim učešćem od 11,5 odsto, Societe Generale banka Montenegro je četvrta po veličini na crnogorskom bankarskom tržištu ali prva po profitu. Spajanjem, CKB će postati ubjedljivo najveća banka na crnogorskom tržištu, pod kontrolom mađarske bankarske grupacije OTP.

Nakon dobijanja saglasnosti Agencije za zaštitu konkurencije, na redu je konačna odluka CBCG, nakon čega će biti otvoren put formalnom preuzimanju Societe Generale banke i njenom spajanju CKB-u. Opširnije o tome čitajte u posebnoj priči Invesitora:

CBCG: Stigao zahtjev CKB-a za kupovinu Societe Generale banke, do spajanja u dvije faze