Zeleno svjetlo: Spajanje CKB-a i Societe Generale banke po skraćenoj proceduri

Podijeli

Agencija za zaštitu konkurencije odobrila je spajanje Crnogorske komercijalne banke (CKB) i Societe Generale banke Montenegrk po skraćenoj proceduri.

Prema odluci Agencije u koji je uvid imao portal Investitor, navodi se da je zahtjev za kupovinu 90,55 odsto francuske banke CKB predao 14. marta.

“Agencija je utvrdila, a na osnovu analize dobijenih podataka od Centralne Banke Crne Gore, kao regulatora na relevantnom tržištu učesnika u koncentraciji, da predmetnom koncentracijom neće doći do sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja efikasne konkurencije, odnosno stvaranja niti jačanja dominantnog položaja u okviru utvrđenog relevantnog tržišta”, saopšteno je portalu Investitor iz Agencije za zaštitu konkurencije.

Agencija je pozitivno rješenje o spajanju proslijedila Centralnoj banci koja će donijeti konačnu odluku o spajanju dvije banke u jednu, čiji će vlasnik biti mađarski OTP.

Pitanjem spajanja ove dvije banke bavi se viceguverner Miodrag Radonjić, jer se guverner Radoje Žugić izuzeo zbog mogućeg konflikta interesa. Naime, njegova kćerka Jovana od jula prošle godine zapsolena u CKB-u.

CKB je krajem februara obzbanila da je potpisan ugovor o kupovini 90,55 odsto akcija Societe Generale banke Montenegro u vrijednosti od 40,5 miliona eura.

CKB je prošlu godinu završila sa profitom od 10,08 miliona u kreditima imaju 393 miliona a u depozitima 552 miliona.

Godišnji neto profit Societe-a bio je 10.6 miliona eura.

Comments are closed.