Skladgradnja izbjegla stečaj, obećali isplatu radnicima u Crnoj Gori

Podijeli

Splitska građevinska firma Skladgradnja izbegla je stečaj koji joj je pretio još od oktobra prošle godine. Radnici Skladgradnje u Crnoj Gori nedavno su se požalili da su im ostali dužni za plate i stanarine.

Trgovački sud u Splitu obustavio je prekjuče postupak za otvaranje stečaja nad kompanijom braće Žužul koja je u međuvremenu podmirila sve dugove i izašla iz blokade.

Finansijska agencija (Fina) podnijela je 5. oktobra 2018. splitskom Trgovačkom sudu predlog za otvaranje stečajnog postupka nad Skladgradnjom jer je na dan 1. oktobra imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom periodu od 120 dana, i to u ukupnom iznosu od 12,8 miliona kuna (1,7 miliona evra).

Prema podacima o broju zaposlenih koje je Fini dostavio Hrvatski zavod za penziono osiguranje, firma Žužulovih imala je u oktobru 2018. godine 22 zaposlena. Sredinom tog meseca Trgovački sud pozvao je Jozu Žužula da dostavi popis imovine i obaveza Skladgradnje, a on je to i učinio sredinom januara ove godine.

Ali do preokreta u postupku dolazi kad Skladgradnja na sud 6. maja dostavlja potvrdu o neizvršenim osnovama za plaćanje, a u kojoj je navedeno da na dan 3. maja ima evidentiranih nula dana neprekidne blokade.

To je na zahtjev Suda potvrdila i Fina koja je dostavila i podatak da kompanija braće Žužul nema više ni kune nepodmirenih obaveza.

Račun Skladgradnje i ranije je često bio blokiran, ali uglavnom bi ubrzo bio i odblokiran. Tako je Slaven Žužul, kada je u oktobru 2018. Fina podnijela predlog za pokretanje stečajnog postupka nad njegovom kompanijom, kazao da je to redovna pojava kao i da će to riješiti. Tada je poručio da će naći novac da se prevlada ta situacija, odnosno da imaju neka zarađena sredstva i da nema razloga za zabrinutost.

Slično je Žužul prije nekoliko dana poručio i crnogorskim medijima zbog prozivki tamošnjih poverilaca da im njegova firma duguje više od 100.000 eura.

Skladgradnja je s kineskom kompanijom CRBC, koja gradi i Pelješki most, 2016. potpisala ugovor za izvođenje radova na autoputu kroz Crnu Goru. Taj ugovor vrijedan je oko 34,5 miliona eura. Radnici i njihovi stanodavci u Crnoj Gori požalili su se, međutim, da im je Skladgradnja ostala dužna za plate i najam stanova.

Žužul je Vijestima to potvrdio, ali i poručio da će svoje obveze prema radnicima i stanodavcima u Crnoj Gori brzo podmiriti.