Hyundai i Kia ulažu 80 miliona eura u hrvatski start-up

Podijeli

Izvršni potpredsjednik kompanije Hyundai Motor Company Euisin Chung potpisao je ugovor o investiciji između Hyundai Kie i Rimac Automobila u sjedištu firme u Svetoj Nedelji.

Hyundai ulaže 64 miliona eura, a Kia 16 miliona – ukupno 80 miliona eura, prenose hrvatski mediji.

To je značajna investicija i za tu petu najveću svjetsku autokompaniju, koja ima godišnje prihode od 350 milijardi dolara, što je četiri puta više od ukupnog bruto domaćeg proizvoda Hrvatske i 18 puta više od hrvatskog izvoza.

Riječ je o najvećoj investiciji kompanije iz Svete Nedelje od njenog ocnivanja i ujedno najveće ulaganje u neki domaći startup do sada.

“Ovo je bila druga posjeta čelnika Hyundaija nama”, kaže Mate Rimac na Facebooku.

“Kao dio najave o investiciji, Hyundai najavljuje i dva zanimljiva projekta koje razvijamo zajedno – potpuno električni sportski automobil s pogonom na zadnje točkove i hibrid na gorive ćelije za koje će naša kompanija proizvesti ključne sisteme. Zahvalio bih našem timu što su jako mnogo radili na ovoj saradnji. Vjerujem da ćemo ovim tehnološkim partnerstvom stvoriti maksimalne vrijednosti za naše kompanije i kupce. Mi smo još mladi i relativno maleni ali rastemo brzo. Ovo ulaganje snažnog investitora i tehnološkog partnera dovešće do saradnje koja će ojačati našu poziciju kao prvog dobavljača električnih komponenti autoindustrije”, ističe Rimac.

Rimac je inovativna kompanija s izvanrednim sposobnostima u području električnih vozila visokih performansi, rekao je Chung nakon potpisivanja ugovora.

“Njihovi startup korijeni i bogato iskustvo u saradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se saradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti”, zaključuje Chung.