hyundai, automobil

Hyundai i KIA: “Ne pregovaramo s Apple-om o samovozećim autima”, cijene akcija pale

Podijeli

Dionice Hyundaija i Kie u Hong Kongu i Seulu skočile su nakon što su ova dva proizvođača automobila saopštila da ipak nijesu u pregovorima s Appleom o razvoju samovozećih automobila, iako je ta vijest nedjeljama kružila investicionim krugovima i javnosti.

“Ne vodimo razgovore s Appleom o razvoju samovozećih automobila”, objavio je Hyundai u zvaničnoj izjavi.

U saopštenju se dodaje da je Hyundai primio zahtjeve “brojnih kompanija” o razvoju samovozećih električnih automobila, ali da “nije donesena nikakva odluka”.

Kia Motors, koja je u vlasništvu Hyundaija, uputila je CNN Business na izjavu svoje matične kompanije.

Apple je odbio da komentariše ove izjave.

Najava je potresla investitore koji su se kladili na neku vrstu veze između ovih kompanija na osnovu trajnih špekulacija i lokalnih vijesti. Kijine dionice naglo su pale za 13 odsto, što je najoštriji pad od 2008, dok su Hyundaijeve dionice oslabile za 5,6%.

Prethodno su mediji javili da KIA zaključuje veliki posao s Appleom radi partnerstva u izgradnji novog vozila, nakon čega su njene dionice zabilježile najbolji da u više od dvije decenije.

Ranije je objavljenao da je Hyundai razgovarao s proizvođačem iPhonea o razvoju električnih automobila. Tadašnje vijesti pokrenule su Hyundaijeve dionice na veće vrijednosti.

Interes Applea za južnokorejske proizvođače automobila imao je smisla, piše CNN. Analitičari su istaknuli da je Hyundai otvoren za udruživanje snaga s drugim kompanija, pa čak i tehnološkim firmama; već ima partnerstva s kineskim divovskim pretraživačem Baiduom i američkim proizvođačem čipova Nvidijom, na primjer, o razvoju autonomne vožnje.

Proizvođač automobila takođe je već postigao značajan iskorak na vozilima sljedeće generacije, uključujući automobile s vodoničnim gorivnim ćelijama i platformu za proizvodnju električnih vozila koju je predstavio u decembru.

No, Apple se takođe može odlučiti za sklapanje višestrukih partnerstava, a analitičari kao potencijalne opcije pominju i druge velike proizvođače automobila, poput Honde, Jaguara Land Rovera kompanije Tata Motors i Geelyja, kineskog vlasnika Volva.

Investitor.me