Huawei: Nijesmo iznenađeni potezom Google-a

Podijeli

Pošto je administracija američkog predsjednika Trampa stavila najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona po obimu proizvodnje, a drugog po zaradi, kompaniju Huawei na tzv. “crnu listu”, Google je objavio da će prestati da snabdijeva kineskog giganta najnovijim update-ima svog Android operativnog sistema i pratećih sadržaja za mobilne uređaje, poput Google Play Store ili YouTube aplikacije.

Međutim, iz Huawei-ja su saopštili su da će dosadašnji korisnici Huawei telefona moći da nastave da koriste i ažuriraju svoje aplikacije koje potiču od Google-a, a da će svi sljedeći modeli imati neki drugi operativni sistem, možda čak i verziju Androida sa slobodnim kodom.

Izvršni direktor Huawei-a Ren Žengfei, napomenuo je da se njegova kompanija već neko vrijeme pripremala za ovakav korak, te da on ne predstavlja iznenađenje.

Huawei godišnje nabavlja komponente za svoje uređaje u vrijednosti od 67 milijardi američkih dolara, a zapadne zemlje, predvođene SAD, nadaju se da će negativno listiranje umanjiti rastuću dominaciju Huawei-a u segmentu 5G mrežne opreme, zbog “mogućih sigurnosnih rizika”.

Žengfei je napomenuo da je novi razvoj događaja još više uvjerio rukovodstvo kompanije u ispravnost strategije ulaganja u cjelokupnu proizvodnju “pod istim krovom”, odnosno smanjivanje zavisnosti od uvoza stranih djelova i da će kompanija pretpreti izvjesnu kratkoričnu štetu ali da će time na dugi rok samo učvrstiti svoju poziciju.

Prekid saradnje: Budući vlasnici telefona Huawei neće imati pristup Google aplikacijama