Junker potvrdio: Grčka je prevarom ušla u eurozonu

Podijeli

Grčka je Eurostatu dostavila falsifikovane podatke o ekonomskim pokazateljima zemlje, što je zauzvrat otvorilo Atini put u eurozonu 2001. godine, kazao je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker u intervjuu za “Bild”.

“Monetarna unija treba da bude pouzdanija od braka, inače u nju niko neće vjerovati. Upravo zbog toga, prije nego što se bilo koja zemlja primi u eurozonu, sve treba provjeravati detaljnije nego što se to činilo ranije. Istina je da je Grčka 2001. godine postala članica eurozone nakon falsifikovanja statističkih materijala”, rekao je Junker, prenosi Sputnjik.

Grčka je uhvaćena da je falsifikovala statističke podatke o nivou javnog duga i kasnije, što je izazvalo krizu suverenog duga ejrozone u periodu 2010-2014.

Početkom 2010. godine Evropska komisija je otkrila da su grčke vlasti falsifikovale finansijsku statistiku za 2009. godinu. Deficit državnog budžeta ove zemlje umjesto navedenih 6 odsto (koji su već bili dvostruko veći od zahtijevanih) tada je iznosio 12,7 odsto BDP-a. Kriza koja je uslijedila, umalo je dovela do raspada eurozone.

Posljednjih godina zemlje monetarne unije trpe posljedice recesije iz 2010. godine i često su prisiljene da narušavaju zajedničke norme finansijskog ponašanja.