Kinezi pripremaju rješenje za beogradski metro, biće skuplji od auto-puta Bar – Boljare

Podijeli

Metro je gotovo vječita tema u Beogradu. O ovom vidu prevoza priča se više decenija, a Vlada Srbije je nedavno formirala Radnu grupu za realizaciju projekta “Izgradnja beogradskog metroa”, čiji je zadatak da s kineskom kompanijom Power Construction Corporation of China (POWERCHINA) pripremi prihvatljiva tehnička, komercijalna i finansijska rešenja za realizaciju ovog projekta, piše eKapija.

Power Construction Corporation of China je kinesko državno preduzeće osnovano u septembru 2011. godine udruživanjem 14 provincijskih, opštinskih i regionalnih preduzeća koja su ranije pripadala Sinohydro Group Ltd, Korporaciji HydroChina, Kineskoj državnoj Grid korporaciji i China Southern Power Grid Company Limited.

POWERCHINA je integrisana građevinska grupa koja obezbjeđuje investicije i finansiranje, planiranje, inženjering, proizvodnju opreme i upravljanje radom za hidraulične i hidroenergetske projekte i infrastrukturu, a njene glavne djelatnosti su energetika i građevinski inženjering (uključujući istraživanje, planiranje, projektovanje i ugovaranje projekta), upravljanje vodom, razvoj i poslovanje nekretninama, kao i proizvodnja i zakup odgovarajuće opreme.

Osim toga, po odobrenju relevantnih nacionalnih ministarstava i komisija, POWERCHINA je preuzela i funkcije kao što su nacionalno planiranje i revizija hidroenergije, energije vjetra, solarne energije i druge čiste energije iz obnovljivih izvora.

“U budućnosti, POWERCHINA će nastaviti da podržava viziju ‘izgradnje preduzeća svjetske klase i stvaranja međunarodno poznatog brenda’ i da preuzuima misiju razvijanja čiste energije za održavanje zelene sredine. Kompanija će se pridržavati principa dobrobiti ljudi i društva kroz aktivno ispunjavanje društvene odgovornosti i izgradnju skladnog preduzeća koje zadovoljava Vladu, klijente i zaposlene”, navodi se na sajtu kompanije.

POWERCHINA je u 2017. ostvarila prihod od 52,3 milijardi dolara, a kompanija je rangirana na 190. mjestu Fortune Global 500 u 2016. godini.

POWERCHINA je osvojila 106 nacionalnih nagrada za naučni i tehnološki napredak, nagrade za naučni i tehnološki napredak na nivou provincija i ministarstava, te posjeduje 9.493 patenata (od kojih je 1.470 patenata za pronalazak).

Metro skuplji od autoputa Bar – Boljare

Krajem decembra 2018. godine, odlukom skupštine Grada Beograda osnovano je preduzeće za izgradnju metroa, a zamjenik gradonačelnika Goran Vesić tada je izjavio da će ukupna vrijednost radova iznositi 3,6 milijardi eura, od čega će prva faza koštati 1,3 milijardi eura.

Primjera radi, prioritetna dionica autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa koštaće do milijardu eura.

“Planirane su dvije linije metroa: prva od Žarkova i Železnika do Mirijeva, ali u prvoj fazi samo do Karaburme. Druga linija planirana je od Ustaničke do Zemuna, s tim da će jedan krak te linije ići prema Ulici Jurija Gagarina. Prva linija će biti duga 22 kilometra, u prvoj fazi će dužina iznositi 17 kilometara, dok će druga biti duga oko 20 kilometara”, rekao je Vesić 26. decembra 2018. godine.

U međuvremenu, u javnosti se pojavio i plan sa ucrtanom trećom linijom metroa, koja bi povezala bežanijske blokove sa Voždovcem, preko najužeg centra grada i Prokopa. Ta linija bi prešla Savu u visini Parike ulice, uz Kalemegdan, što ranijim planovima nikada nije bilo predviđeno.

Za izradu studije izvodljivosti, grad je prethodno angažovao francusku firmu Egis, koja već godinama radi na pripremi gradnje beogradskog metroa.