Osnovana kompanija za gradnju metroa u Beogradu

Podijeli

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku o osnivanju javno komunalnog preduzeća “Beogradski metro i voz”, koje će se baviti izgradnjom i obavljanjem prevoza putnika metroom i razvojem gradske željeznice.

Preduzeće je osnovano, kako je objasnio zamjenik gradonačelnika Goran Vesić, jer smo se približili početku izgradnje metroa.

“Izgradnja metroa je dugoročan i kompleksan posao koji zahtijeva zaista veliko angažovanje svih resursa grada, jer je to najvažniji posao koji ćemo imati u narednim decenijama”, rekao je Vesić na sjednici Skupštine grada, prenose beogradski mediji.

Riječ je, kako je naveo, o poslu vrijednom više od tri milijarde eura, od čega će samo izgradnja prve linije metroa koštati skoro 1,3 milijarde eura.

Pojasnio je da su planirane dvije linije metroa – prva od Žarkova i Železnika do Mirijeva, a druga od Zemuna do Ustaničke ulice, s tim što će jedan krak druge linije ići prema ulici Jurija Gagarina.

Prva linija će biti duga 22 kilometra, a druga 20, precizirao je zamjenik gradonačelnika.

“Istovremeno sa izgradnjom metroa mi širimo mrežu gradske željeznice”, rekao je Vesić i dodao da će BG voz zajedno sa metrom biti jedinstven sistem.

Podsjetio je da trenutno postoje dvije linije BG voza i dodao da su u planu linija koja treba da poveže Surčin i aerodrom “Nikola Tesla”, kao i linija koja treba da poveže Žarkovo i Karaburmu.

Osim toga, planirane su i linije za Lazarevac i Mladenovac.

“Onog časa kada povežemo Lazarevac i Mladenovac sa Beogradom u smislu da ljudi koji tu žive svakih 10, 15 minuta imaju voz kojim mogu doći do centra Beograda, onda možemo da kažemo da su oni ravnopravni građani Beograda”, zaključio je Vesić.