Novi trošak: Vlada dodala još 5 miliona za auto-put

Podijeli

Vlada je juče usvojila još jedan aneks na ugovor o gradnji dionice auto-puta Podgorica – Kolašin kojim se predviđa postavljanje cijevi i izgradnja kanala kroz koje će prolaziti 20-kilovoltni kabl za potrebe budućeg auto-puta.

Ni ovi radovi, kako pišu Vijesti, nijesu bili predviđeni osnovnim ugovorom, već su aneksom definisani kao naknadni i koštaće dodatno 4,83 miliona eura.

Izvođač ovih radova biće kineska kompanija CRBC, koja je i glavni izvođač na auto-putu.

Sa ovim najnovijim aneksom iznos naknadnih radova raste na 87,7 miliona eura, što je više od 10% ukupne cijene gradnje.

Vlada je “naknadnim radovima” do sada proglasila prvu fazu petlje Smokovac koja će koštati 30,5 miliona eura, vodovodnu mrežu od 14,2 miliona i elektromrežu za auto-put od 38,2 miliona eura. Ostalo je do se dogovori izagradnja prilaznih puteva na ostalim petljama, rekonstrukcija i proširenje puta Mateševo – Kolašin, a moguće i još neki radovi na petlji Smokovac.

Ovi preostali radovi mogli bi koštati još oko 30-ak miliona. Iz Vlade su ranije tvrdili da će svi naknadni radovi iznositi do 81 milion eura.

Vlada je usvojila i odluku da minimalna zarada od 1. jula iznosi 222 eura neto, što je prethodno dogovoreno na Socijalnom savjetu.

Na dnevnom redu, međutim, nije bilo predloga izmjena zakona o obaveznom osiguranju kojim bi se doprinos za zdravstveno osiguranje za poslodavca smanjio sa 4,3 na 2,3 odsto bruto zarade, iako je ta mjera najavljena u paketu sa povećanjem minimalne zarade.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je nakon sjednice Vlade kazao da je obaveza Ministarstva finansija da u najkraćem roku pripremi i Vladi predloži izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim će se smanjiti stopa doprinosa na zarade za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena.

“Na taj način će se obezbijediti da oba ova propisa stupe na snagu istovremeno, ali i nadomjeste povećani troškovi koje će imati poslodavci zbog povećanja minimalne zarade”, kazao je Purišić.