U aprilu najviše turista iz Njemačke, Rusi dijele 4. mjesto s Britancima

Podijeli

U Crnoj Gori u aprilu je u kolektivnom smještaju boravilo 94,9 hiljada turista, 39,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine a u dominirali su gosti iz Njemačke, s udjelom od 15,6 odsto.

Slijede turisti Francuske sa 8,5 odsto, Srbije osam odsto, dok nekada dominantni ruski gosti dijele 4. mjesto s “kolegama” iz Velike Britanije, sa po 5,5 odsto udjela.

Gosti iz Austrije činili su 4,6 odsto aprilskih posjeta, Albanije 4,2 odsto i Kosova 3,9 odsto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 44,2 odsto noćenja.

Iz Monstata je saopšteno da je i broj ostvarenih noćenja u aprilu bio veći nego u istom mjesecu prošle godine, i to 25,4 odsto.

“Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju, 87,8 odsto su ostvarili strani turisti, a 12,2 odsto domaći”, navodi se u saopštenju Monstata.

U prva četiri mjeseca ostvareno je 41,9 odsto više dolazaka i 23,9 odsto više noćenja turista nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u aprilu je najviše noćenja ostvareno u primorskim mjestima 84 odsto, glavnom gradu 9,7 odsto, ostalim turističkim mjestima 3,2 odsto i planinskim mjestima 3,1 odsto, zaključuje se u saopštenju Monstata.