Lidl smanjio prihode Mercatoru

Podijeli

Ostvarivši 500 miliona eura prihoda u prvom tromjesječju ove godine, slovenački trgovački lanac Mercator u vlasništvu Fortanova Grupe ubilježio je za 3,1 odsto slabiji rezultat poslovanja u odnosu na isti period prošle godine.

Mercator posluje i u Crnoj Gori, kroz lanac marketa IDEA.

“Prihodi kompanije bili su u skladu s zacrtanima, a do smanjenja prihoda u odnosu na prvi kvartal prošle godine je došlo zbog drugačijeg rasporeda ovogodišnjih uskršnjih praznika i povećanja prodajnih prostora konkurencije na tržište Srbije”, navodi se u izvještaju Mercatora povodom objave rezultata za prvi kvartal ove godine.

Iako Mercator ne imenuje konkurenciju koja mu je pomrsila račune u Srbiji ‘povećanjem prodajnih prostora’, jasno je kako se radi o Lidlu koji je svoju mrežu na srpskom tržištu povećao od početka godina za dva nova supermarketa, ocjenjuje Jutarnji list.

Kao najvažnije pokazatelje pozitivnog poslovanja u prva tri mjeseca ove godine, Mercator je naveo poboljšanje ukupne dobiti za 1,7 odsto te povećanje operativne dobiti ili EBITDA za 5,6 odsto u prvom kvartalu ove u odnosu na isti period prošle godine. Operativna dobit najvećeg slovenačkog trgovačkog lanca u prvom tromjesječju iznosila je 9,6 miliona eura.

Kao jedno od važnijih ostvarenja u poslovanju za dosadašnji dio godine, Mercator navodi i ‘monetizaciju nekretnina’ čime je smanjen dug kompanije. U tom cilju Mercator je, kako se ističe izvještaju, napravio dogovor s ruskom VTB bankom o refinansiranju postojećih zaduženja na novi iznos duga od 80 miliona eura po, navodi se, poboljšanim uslovima.

U osvrtu na tržišta u okruženju, Mercator ističe Bosnu i Hercegovinu kao tržište na kojem je zabilježio najveći rast u prvom ovogodišnjem kvartalu. Izdvajaju i početak priprema za izgradnju novog logističko-distribucijskog centra u Ljubljani kroz odabir projektanta buduće građevine.

Kada je u pitanju razvoj odnosa s Fortenova grupom (ex-Agrokor), u izvještaju Mercatora naglašava se kako prenos zdravih firmi Mercatora na Fortenova Grupu predstavlja važan proces za kompaniju u nastavku godine, ali se pritom upozorava kako osnovni preduslov za spomenuti prenos predstavlja saglasnost povjerilaca Mercator, prije svega banaka.

Crnogorski Mercator je prošlu godinu završio sa snažnim rastom neto dobiti, 36,8 odsto na 454,5 hiljada eura. Godišnji prihodi su, međutim, smanjeni za 3,6 odsto na 119,8 miliona eura, ali su smanjili i poslovne rashode, i to 2,9 odsto na 118,2 miliona eura.