Ništa od spajanja Fijata i Renaulta

Podijeli

Italijansko-američka kompanija povukla je ponudu za spajanje sa francuskom firmom navodeći kao razlog neodlučnost Renaultovog borda i politiku francuske vlade, javljaju svjetske agencije, a prenosi RTS.

Vlada Francuske je najveći akcionar u Renaultu sa 15 odsto kapitala, približno toliko ima i japanski Nissan, dok Renault ima 43,4 odsto akcija Nissana.

Predstavnici vlade tražili su od japanske kompanije podršku za spajanje sa Fijatom, ali je Nissan bio uzdržan te je francuska vlada tražila još vremena za pregovore.

Takođe, vlada je tražila garancije da neće biti otpuštanja i da će Renaultovim akcionarima, uključujući i državu, biti isplaćene dividende, kažu upućeni u pregovore.

Fiat je ocijenio da u Francuskoj trenutno nema političkih uslova za ovakvu poslovnu odluku i povukao je svoju ponudu od 35 milijardi dolara.

Kao glavni motiv za spajanje dvije kompanije navodi se potreba da se zajedničkim snagama odgovori na izazove koje postavlja tehnološka revolucija i konkurenti poput Teske i Amazona, kao i promjene u zakonima širom svijeta koje rješavaju pitanja električnih i automobila vez vozača.

Fiat je u saopštenju poslije objave o propasti pregovora najavio da će nastaviti da „sprovodi sopstvenu nezavisnu politiku“.