Sprint i T-Mobile mijenjaju dogovor: Deutsche Telekom imaće veći udio u američkoj kompaniji

Podijeli

Sprint i T-Mobile su objavili izmijenjeni dogovor o spajanju prema kojem će SoftBank dobiti manji udio u novoj, kombinovanoj kompaniji – zbog manjih finansijskih sredstava Sprint-a u posljednje dvije godine – dok će matična kompanija T-Mobile-a, njemački Deutsche Telekom dobiti veći vlasnički udio.

Deutsche Telekom će prema novom sporazumu dobiti 43% udjela u novoj kompaniji, u odnosu na 42% prema prvobitnom planu od prije dvije godine, dok će udio SoftBank’s pasti na oko 24% sa planiranih 27%, saopštile su kompanije.

“Obični” dioničari Sprinta neće primijetiti promjenu odnosa u odnosu na njemačkog partnera, koji je izvorno bio postavljen na 9,75 dionica Sprint za svaku dionicu T-Mobilea.

Ali prema revidiranom sporazumu o spajanju, SoftBank, koji trenutno posjeduje gotovo 85% dionica Sprint-a, zamijeniće 11 dionica za svaku dionicu T-Mobile-a, čime će Deutsche Telekom dobiti nešto veći udio u novoj kompaniji.

Očekivalo se da će njemačka telekomunikacijska kompanija koja posjeduje više od 60% američkog T-Mobile-a tražiti sniženu otkupnu cijenu za Sprintove akcije, jer su mu se cijene i učinak pogoršali od momenta dogovora o spajanju prije dvije godine.

SoftBank će se prema novom sporazumi odreći 48,8 miliona dionica u novoj kompaniji koja će raditi pod imenom T-Mobile, ali ako cijena dionica spojene firme dostigne 150 dolara između 2022. i 2025. godine, te akcije bi se mogle vratiti SoftBank-u, predviđa novi dogovor.

Obje kompanije su u četvrtak saopštile da planiraju završetak spajanja već 1. aprila, a ova vijest je povećala cijenu dionica Sprinta na berzi za vioše od 4%, dok su dionice T-Mobile pale za 1,5%.

Investitor.me