Njemci preuzimaju Sava Re?

Podijeli

O vlasničkom ulasku u Savu Re ozbiljno se razmišlja u njemačkom osiguravajućem gigantu Allianz, piše Siol.

Allianz nije želio da komentariše ove informacije. O njihovom interesu za Savu Re govori više činjenica i indicija. Smatra se kako je Alianz već angažovao italijansku bankarsku grupu UniCredit, koja je 2008. pomogla slovenačkoj vladi da proda 75 posto dionica Save Re, prenosi SEEbiz.

Sava Re posluje i u Crnoj Gori.

Allianz i UniCredit su bliski poslovni partneri. Prošle godine potpisali su ugovor o dugoročnoj saradnji u centralnoj i istočnoj Evropi, s kojim je Unicredit postao ekskluzivni Allianzov partner u prodaji osiguranja u nekoliko zemalja, uključujući Sloveniju.

Još prije dvije godine Allianzovi predstavnici razgovarali su s Adris Grupom o mogućoj zajedničkoj ponudi za Savu Re. Adris kontroliše gotovo 20 odsto dionica putem fiducijarnih računa.

Hoće li se Allianz ponovno okrenuti Adrisu u slučaju mogućeg savjeta za Savu Re, za sada se ne zna, ocjenjuje ljubljanski portal.

Adrisov udio je ključ za planove za ovladavanje Savom Re. Najveći vlasnik Save Re je država koja zajedno sa Slovenskim državnim holdingom (SDH) i njenim povezanim društvima kontroliše skoro 40 odsto dionica.