Ako podignete kredit za izolaciju prozora, EU će vam otplatiti 15 odsto duga

Podijeli

Ako odlučite da podignete kredit kako biste pred zimu uradili bolju izolaciju prozora i vrata, Evropska unija vratiće vam do 15 odsto kredita.

Novac će biti vraćen i ako planirate da ugradite kotlove za grijanje, toplotne pumpe, solarne sisteme, klima uređaje ili osvjetljenje. A ukoliko se odlučite za dvije ili više tehnologija, novcem građana EU biće vam otplaćeno 20 odsto kredita.

To je, naime, dio programa Evropske unije pod nazivom GEFF koji stimuliše, između ostalih, i građane Crne Gore da preko kreditnih ulaganja u energetsku efikasnost svojih stanova ili kuća pored uštede u računima za energente ostvare i novčani bonus.

GEFF je, kako precizira Tanjug, program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji pokušava da promoviše prodaju energetski efikasne opreme i materijala u regionu Zapadnog Balkana.

Tehnički ekspert programa za Srbiju i Crnu Goru, Luka Naglić, objašnjava da je GEFF program usmjeren na vlasnike stanova i kuća, i manjim dijelom na stambene zajednice – zgrade.

“Fizička lica preko programa GEFF mogu dobiti 15-20 odsto povraćaja na svoju investiciju ukoliko investiraju u energetsku efikasnost”, kaže on.

Sve što ima veze sa potrošnjom energije u kući može se finansirati putem GEFF programa.

Kako da i vi iskoristite ovaj program? Pitajte banku u kojoj imate otvoren račun da li je u ovom programu, a ako ona nije, obratite se drugoj.