bulevar Podgorica, bulevar u Podgorici, bulevar Golubovci, bulevar Zeta Podgorica

EBRD kreditira obnovu puteva u Crnoj Gori sa 40 miliona eura

Podijeli

Kao dio svog nastojanja da se poboljša regionalna integracija na Zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbjeđuje 15 miliona eura za rekonstrukciju i nadogradnju dionice puta između Danilovgrada i Podgorice, kako bi poboljšala povezanost ova dva grada u Crnoj Gori, saopšteno je iz banke.

”Sredstva su dio kredita vrijednog 40 miliona eura koji je obezbijeđen za Upravu za saobraćaj Crne Gore i ta će sredstva učestvovati u troškovima rekonstrukcije 216 kilometara magistralnih puteva u Crnoj Gori.
Poboljšanje saobraćajne infrastrukture je od ključnog značaja za privlačenje investicija i za dalji ekonomski rast u zemlji. Ovo će takođe doprinijeti sektoru turizma, koji predstavlja ključni dio privrede”, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Investitor.

EBRD projekat rehabilitacije će, kako se dodaje, istovremeno uključiti mjere otpornosti na klimatske promjene da bi se izbjegao rizik od erozija, klizišta i poplava. Ove mjere uključuju povećanje kapaciteta drenaže, ojačavanje puteva nasipima i posebne nacrte mostova.

Tehničku podršku za ovaj projekat je obezbijedila Italija preko Centralne evropske inicijative (CEI).

EBRD je, ističu, vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori i do sada je podržao preko 63 projekta sa kumulativni obimom poslovanja od oko 578 miliona eura za investicije u vrijednosti od preko 1 milijarde.

Strategija Banke za Crnu Goru fokusira na napore da se zemlji pomogne da poboljša konkurentnost privatnog sektora, regionalne integracije i zelenu ekonomiju, precizirali su iz EBRD-a.