Sezonci u Dubrovniku zarade 13,5 eura za sat

Podijeli

Gužve na šalterima policijskih stanica na kojima se predaju zahtjevi za dozvole za rad za državljane van Evropske unije i dalje ne opadaju. Radne snage na hrvatskoj obali Jadrana i dalje hronično nedostaje.

To se može vidjeti prije svega u kvalitetu usluge u ugostiteljskim objektima gdje desetine stolova poslužuje jedan konobar, gdje se na piće čeka i po pola sata, pa čak i u načinu ophođenja nedovoljno edukovanog kadra, a turistička sezona praktično nije ni počela.

Ugostiteljski objekti i dalje masovno traže konobare, vlasnici turističkih apartmana u potrazi su za čistačicama, neki kažu da je vrtlara za održavanje okućnica nemoguće naći, a upravo takva situacija na tržištu rada znatno je podigla cijene navedenih usluga, piše Novi list.

Već lani na nekim hrvatskim ostrvima plate čistačica, koje su održavale nekoliko apartmana, su dosezale i do 10.000 kuna (oko 1.300 eura), a prema oglasu objavljenom na jednom internet portalu, cijena te usluge na hrvatskoj rivijeri ovo ljeto iznosi 700 eura u kunama. Tolika je u oglasu ponuđena plaća za održavanje apartmana u Opatiji i Ičićima.

Cijena sata čišćenja apartmana na Opatijskoj rivijeri iznosi od nekih 65 do 75 kuna (oko 9 eura), a prema informacijama s terena, ona se u Dubrovniku popela na 100 kuna po satu, ili 13,5 eura.

Cijena fizičkog rada premašila je cijenu većine intelektualnih usluga i zato oni koji su se godinama školovali i završavali fakultete s pravom govore o tom haosu na tržištu rada na kojem fizikalci zarađuju znatno više, a stručnost i obrazovanje nije cijenjeno, odnosno potpuno je neadekvatno plaćeno.

Vlasnici apartmana na Opatijskoj rivijeri za čišćenje apartmana i kuća za odmor po satu plaćaju najčešće oko 9,5 eura. Navode da bi taj iznos u sezoni mogao i porasti, s obzirom na to da radne snage nema dovoljno.

“Plaćamo 70 kuna po satu za čišćenje kuće za odmor i u ovom smo trenutku srećni jer je sada postalo nemoguće naći ikoga za pomoć pa čak i da se ponudi veći iznos”, govori za Novi list privatna iznajmljivačica iz Mošćeničke Drage, a njene riječi potvrdila je i privatna iznajmljivačica iz Opatije, rekavši da ona uslugu čišćenja plaća 65 kuna po satu te da vrtlara za održavanje okućnice još nije uspjela naći, dodavši da se njihove cijene usluga “penju u nebesa”.