Austrija traži sezonce, nude platu od 1.250 eura

Podijeli

Austrijski zavod za spoljnu trgovinu već je neko vrijeme u ozbiljnoj kampanji za privlačenje hrvatskih sezonaca, kojima tokom zimskih mjeseci nudi posao u nekom od tamošnjih zimovalište u Tirolu, Štajerskoj, Vorarlbergu i okolini Salzburga.

Austrija je, inače, jedna od rijetkih evropskih država koja u oglasima za posao navodi ponuđeni mjesečni iznos bruto plate koji je ugovoren u granskim kolektivnim ugovorima. Tako početna plata kuvara, konobara, recepcionara i ostalih stručnih radnika u turističko-ugostiteljskoj branši iznosi 1.500 eura bruto za 40-satnu radnu sedmicu, odnosno 1250 eura neto.

Oglasi za posao spominju i smještaj, slobodne dane, plaćene prekovremene sate te za tu zemlju uobičajenu 13. i 14. platu, proporcionalno vremenu koje će sezonci provesti u radnom odnosu. U mjesec dana, koliko je bila otvorena prijava za rad u nekom od austrijskih skijališta, hrvatska podružnica Euresa primila je 90 upita zainteresovanih, piše Večernji list.

Manje je to nego što se na prvi pogled činilo, no osim na hrvatsku adresu, zainteresovani su se mogli javljati i direktno austrijskim poslodavcima.

“Zainteresovane se osobe često ne služe njemačkim jezikom na potrebnom nivou ili uopšte ne služe, a većina ih aplicira za pomoćne poslove kao što su sobarice ili kuhinjski radnici’, navode u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Austrijski poslodavci, međutim, slično kao i hrvatski, većinom traže kvalifikovane kuhare i konobare, a takvih je kandidata bilo najmanje, piše Večernji list.