Banke građanima blokiraju pristup subvencioniranim kreditima za energetsku efikasnost domova

Podijeli

Realizacija GEFF programa, programa EU za energetsku efikasnost domova kojim EBRD vraća i do trećine kredita, otpočela je u svim zemljama u regionu osim u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije portalu Investitor.me.

“Problem predstavlja dogovor između EBRD banke i crnogorskih komercijalnih banaka po pitanju uspostavljanja namjenskih kreditnih linija za energetsku efikasnost”, ocijenili su iz Ministarstva na pitanja portala o programu kojim građani po veoma povoljnim uslovima mogu da zamijene stolariju ili nabave opremu za bolju energetsku efikasnost kuća i stanova.

Ministarstvo ekonomije, kako su naveli, kroz komunikaciju sa EBRD bankom “radi na iznalaženju rješenja za prevazilaženje nastale situacije, ali konačan dogovor odnosno početak GEFF programa u Crnoj Gori zavisi isključivo od EBRD banke i crnogorskih komercijalnih banaka”.

Precizirali su da je Ministarstvo kroz tijela Energetske zajednice učestvovalo u pripremi koncepta za realizaciju GEF programa za rezidencijalni sektor, koji ima za cilj da pruži finansijsku podršku građanima na sprovođenju mjera energetske efikasnosti, kroz direktne subvencije u visini 15-35 odsto visine investicije zavisno od radova koji se izvode.

“Sredstva za subvencije su obezbijeđena od strane EU i plasiraju se građanima putem komercijalnih banaka u Crnoj Gori i drugim zemljama u okruženju koje uspostave namjenske kreditne linije za energetsku efikasnost u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD)”, dodali su iz Ministarstva.

Na pitanje o proceduri izbora banaka preko kojih građani mogu da pristupe ovim kreditima, u Ministarstvu ekonomije kažu da to zavisi direktno od dogovora između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i crnogorskih komercijalnih banaka.

“Ministarstvo ekonomije je i u fazi pripreme projekta ukazivalo na specifičnost crnogorskog bankarskog sektora i neophodnu promjenu pristupa u cilju uspješne implementacije GEFF programa u Crnoj Gori. Ovaj problem je postojao i u prethodnom periodu i Crna Gora je ostala uskraćena za određenu finansijsku podršku EU zbog izostanka dogovora između međunarodnih finansijskih institucija i crnogorskih komercijalnih banaka”, dodali su.

Sredstva za realizaciju mjera energetske efikasnosti se obezbjeđuju preko namjenske kreditne linije za energetsku efikasnost koju uspostavljaju crnogorske komercijalne banke u saradnji sa EBRD bankom. Pritom banke definišu uslove kreditiranja u skladu sa svojom poslovnom politikom, precizirali su iz Ministarstva.

Građani preko namjenske internet platforme koja je uspostavljena za potrebe realizacije GEFF programa tzv. tehnološki selektor vrše izbor opreme/uređaja koju žele da nabave i firmi koje vrši isporuku i ugradnju. Primjer tehnološkog selektora za BiH možete pronaći na ovom linku.

“U okviru GEFF programa moguće je dobiti finansijsku podršku za veoma širok dijapazon mjera energetske efikasnosti: termoizolacija fasade/krova, ugradnja efikasne stolarije, ugradnja efikasnih uređaja za grijanje i hlađenje, ugradnja solarnih tehnologija za pripremu tople vode i proizvodnju električne energije, nabavka efikasnih uređaja za domaćinstvo i drugog”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.