Kafići i restorani konačno bez dima: Zabranjeno pušenje u svim zatvorenim prostorima

Podijeli

Novim zakonom, koji je danas usvojila Vlada, u potpunosti se zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim i radnim prostorima, a ubuduće neće biti moguće plaćanje takse da bi u nekom dijelu ugostiteljskog objekta bilo dozvoljeno pušenje.

To je danas, nakon sjednice Vlade, kazao ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je istakao da se Predlogom zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda strogo zabranjeno pušenje u bilo kom dijelu zatvorenog prostora u kome poslove između ostalog obavljaju državni i lokalni organi i službe, prostora u kome se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sport i rekreakcija, trgovinska djelatnost, prozivodnja, promet i skladištenje hrane, snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

“Još važnije, ne dozvoljava se pušenje u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Dakle, u djelovima kafića, barova, resotorana u kojima se služi piće ili hrana, strogo je zabranjeno pušenje”, poručio je Hrapović, prenose Vijesti.

On je kazao da usvajanjem novog Zakona automatski prestaje da važi Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima.

“To znači da više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje”. Hrapović je rekao da postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik, odredi isključivo za pušenje, a zakonom su jasno definisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme za taj dio.

Ministar zdravlja rekao je da plaćanje mjesečne naknade za upotrebu duvanskih prozivoda u ugostiteljskim objektima, u iznosu od euro po kvadratu, nije dalo očekivane rezultate.

“Pored izrazito male naplate, a usljed preklapanja nadležnosti pojedinih inspekcija, te nemogućnosti kontrole plaćenih taksi, postavlja se pitanje koliko to košta zdravlje naših građana”, rekao je Hrapović.
Crna Gora je rekorder po broju pušača u Evropi, jer duvanske proizvode konzumira čak 35,5 odsto građana.