Bloomberg: Tri sredstva preko kojih Crna Gora pokušava da spase javne finansije

Podijeli

Crna Gora preduzima korake kako bi obnovila svoje javne finansije nakon što se vratila iz ekonomskog pustošenja uzrokovanog kineskim kreditom za auto-put, u vrijednosti skoro petine njene ukupne ekonomije, ocjenjuje američki poslovni magazin Bloomberg.

Autor Miša Savić piše da su Crnoj Gori na raspolaganju tri sredstva kojima pokušava obuzdati javni dug nakon ulaska u projekat auto-puta Bar – Boljare.

“Pet godina nakon što je balkanski kandidat za članstvo u Evropskoj unije odbacio upozorenja međunarodne zajednice i uzeo kredit od 944 miliona dolara od kineske EXIM banke, Podgorica pokušava da izda euroobveznice kako bi smanjila javni dug, kao i da međunarodne aerodrome da u koncesiju i izda pasoše strancima koji žele ulagati u velike javne projekte”, navodi Bloomberg.

Zemlja sa 620.000 stanovnika, kako se dodaje,sada preko duga pokušava da izgradi auto-put koji povezuje glavnu luku Bar sa sjevernim susjedom Srbijom. To je, kako ocjenjuje magazin, bio samo jedan od infrastrukturnih projekata finansiranih iz milijardi dolara vrijednog kineskog fonda, koji pokušava da proširi svoj uticaj u trouglu EU-SAD-Kina na Balkanu.

“U drugoj polovini godine mogli bismo da izdamo euroobveznice u iznosu od 300 miliona do 500 miliona eura”, kazao je u intervjuu ministar finansija Darko Radunovic.

Bloomberg konstatuje da put Crne Gore do nezavisnosti nije bio tako problematičan kao drugim zemljama nastalim iz krvavog raspada Jugoslavije.

Ona se, kako se dodaje, od Srbije odvojila 2006. godine, a njome upravlja Milo Đukanović, koji je u proteklih 30 godina gotovo kontinuirano obavljao predsjedničku ili premijersku dužnost.

“Sada se nada da će biti treći od sedam entiteta koji su iz Jugoslavije prešli u EU”, dodaje Bloomberg.

Problem korupcije

Crna Gora se, kako piše magazin, i dalje bori sa korupcijom i sivom ekonomijom, što joj po procjenama odnosi 20 odsto proizvodnje. Osim toga, zbog kredita iz Kine, koji je pokrenuo smanjenje kreditnog rejtinga od 2014. od strane S&P-a, Crna Gora je postala zemlja u grupi onih pod posebnim rizikom.

Javni dug je porastao gotovo za petinu prije nego što je dostigao više od 70 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2018. Radunović je kazao da je cilj sada smanjiti to na 60 odsto u sljedeće tri godine.

Da bi to postigla, Vlada pokušava da poveća prihode prodajom 30-godišnje koncesije nad aerodromima a dodjeljuje državljanstvo strancima koji su spremni da ulože najmanje 250.000 eura u velike projekte.

Uprkos teretu kineskog kredita, vlasti izgleda ne brinu mnogo. Prvih 40 kilometara auto-puta trebalo bi da bude otvoreno u septembru sljedeće godine, mnogo duže od ugovorenog roka.

Ukupan projeka Bar – Boljare, auto-put dug 169 kilometara, može koštati čak 2 milijarde dolara uz pomoć privatno-javnih partnerstava, kaže Radunovićevo ministarstvo.

“Vrlo je teško sačuvati državnost ako ne učinimo Crnu Goru pristupačnijom”, kazao je.

“Ne vidim dilemu. Moramo graditi”, dodao je prvi čovjek crnogorskih javnih finansija.

Investitor.me