Loša hidrologija potopila dobit EPCG u prvom kvartalu

Podijeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prvom kvartalu 2019. ostvarila je triput gori finansijski rezultat nego u istom periodu prošle godine, zbog, kako su objasnili, prije svega loše hidrologije i manje proizvodnje električne energije iz velikih hidroelektrana ove godine.

Naime, EPCG je tokom januara, februara i marta 2019. ostvarila neto dobit od 10,7 miliona eura, što je čak 21 milion eura manje u odnosu na isti period 2018.

“Ova razlika je rezultat hidroloških ekstrema u pomenutim periodima. Prva tri mjeseca 2018. je karakterisala izrazito povoljna hidrologija koja je prouzrokovala znatno veću ostvarenu proizvodnju velikih hidroelektrana od planiranog i prosjeka prethodnih godina, dok prva tri mjeseca 2019. karakteriše nepovoljna hidrologija”, navodi EPCG u komentaru kvartalnih rezultata.

Kvartalni poslovni prihodi EPCG iznosili su 90,4 miliona eura, u odnosu na 91,7 milion od prošle godine, dok su rashodi porasli sa 60,6 miliona eura iz prošle godine na 79,8 miliona eura u ovoj.

EPCG je prošle godine ostvarila neto dobit od 44,07 miliona eura i po tome je na ubjedljivom prvom mjestu u odnosu na konkurente iz berzanskog indeksa MNSE10. Detaljnije o tome čitajte u posebnoj vijesti:

Berzanski šampioni: Najveću dobit prošle godine ostvarili EPCG, Telekom i Jugopetrol