4 koraka Stiva Džobsa do odlične prezentacije

Podijeli

Već 15 godina, Ken Kosijenda glavni je softver inženjer na originalnom iPhone, iPad i prvom safari web pretraživaču.

Radeći rame uz rame sa Stivom Džobosom, Kosijenda je imao direktan uvid u najkreativniji preduzetnički um našeg vremena.

On u svojoj knjizi navodi nekoliko koraka koji su važni svima onima koji moraju održati prezentaciju. Stiv Džobs kao najuspješniji prezentator bio mu je idealna inspiracija i primjer.

Preradite svaki slajd, svaku rečenicu i svaki pokret

Džobs je metodički internalizovao materijal napisan na slajdu. Prema Kosijendi, „Stiv je promišljao kakvo značenje za njega ima svaka rečenica i što bi one mogle značiti publici. Radio je na brzini, koristeći svoj glas, tijelo i pokrete kako bi upotpunio riječi.“

Prezentacije Apple-a nijesu bile ni približno kao prezentacije ostalih kompanija. Koristeći minimalno teksta, dosta fotografija i fraza od samo nekoliko riječi, Džobs je odlično prenosio željenu poruku. Za publiku, minimalizam je i više nego poželjan. Dok za govornika je potrebno nekoliko sati vježbe kako bi znao što će i kako reći.

Ponavljajte prezentaciju naglas

Džobs je vježbao kao da se prezentacija odvija u tom trenutku. Mijenjao bi ton glasa zavisno od toga o čemu priča, koristio je značajne pokrete kao da prezentuje pred hiljadu ljudi i ulagao dosta energije kako bi najbolje prenio misao na publiku. Vježbanje i izgovaranje naglas čak i kada nema nikoga oko vas vrlo je efikasna tehnika za što bolje održavanje prezentacije.

Tražite povratnu informaciju prilikom svakog koraka

Prvi čovjek Apple-a je uvijek tražio povratnu informaciju svog izvršnog tima kako bi svaki slajd i svaku rečenicu učinio još boljom. Nakon saslušanih komentara, nastavio bi sa svojom vježbom i ponovo se uživio u trenutak prezentovanja. On je bio kao glumac na filmskom setu, vježbajući iznova i iznova dok nije uvježbao onako kako je to zamislio, prenosi Poslovni plus.

Zadržite pozitivno raspoloženje

Džobs je znao kada je potrebno napetost za vrijeme prezentacije razbiti malom dozom dobrog humora. Kosijenda u svojoj knjizi navodi da se za Džobsa znalo da može biti i živahan i smiješan, ali da je istovremeno uvijek bio direktan i znao je tačno šta želi reći.

Stiv Džobs je jednostavno znao da procijeni važnost javnog govora čineći tako svoje prezentacije više pozorišnim predstavama, a poslovne prezentacije oblikom umjetnosti.