Jedna vještina je Stiva Džobsa učinila briljantnim liderom

Podijeli

Budući da se radi o suosnivaču kompanije Apple i vizionaru iza nekih od vodećih svjetskih inovacija u personalnom računarstvu, malo ko bi doveo u pitanje stručnost Stiva Džobsa.

No prilično uobičajena interpersonalna vještina ga je pretvorila u “briljantnog” poslovnog vođu.

Ta vještina, prema bivšem predsjedniku Applea Džonu Skuliju – je sposobnost slušanja.

Skuli, koji je cijelu deceniju, od 1983. do 1993, bio izvršni direktor Applea, izjavio je CNBC-u da se ta vještina nije sama od sebe stvorila u Džobsu.

Umjesto toga, trebalo je 12 godina i odlazak iz Applea kako bi je usavršio.

Džobs je slavno dao ostavku u Appleu 1985. godine, kada je imao 27 godina, nakon sukoba s Skulijem (bivšim saveznikom) i članovima uprave Applea u vezi strateškog smjera kompanije, podsjeća Poslovni dnevnik.

U 12 godina koje su uslijedile, Džobs je osnovao još jednu kompaniju za računarski softver, NeXT, prije povratka u Apple 1997. godine.

Jobs 1.0 i Jobs 2.0

Kada se Džobs vratio u Apple 1997. nakon kupovine NeXT-a, bio je “druga osoba”, rekao je Skuli, koji je prethodno vodio Pepsi.

On je opisao dva mandata Džobsa u Appleu kao Jobs 1.0 i Jobs 2.0.

Jobs 1.0 bio je obilježen nepokolebljivom ambicijom, ali je Jobs 2.0 bio zreliji i imao je veću spremnost da sluša druge, smatra Skuli.

“Stiv je bio briljantan u vezi toga što je vidio gdje će svijet biti 20 godina u budućnosti. Bio je tako harizmatičan da je sam sebe uvjerio, koliko je uvjerio i druge ljude, da je uvijek u pravu”, rekao je Skuli u vezi “Jobsa 1.0”.

“Ali mladi Stiv Džobs nije bio tako dobar u slušanju kao Stiv Džobs koji se vratio godinama kasnije”, nastavio je, ističući da ga je to otvorilo novim načinima razmišljanja.

“Njegova životna iskustva između 1,0 i 2,0 su očito bila vrlo uticajna”, smatra Skuli.

U godinama koje su slijedile, Džobsov povratak Appleu smatrao se u velikoj mjeri odgovornim za oživljavanje poslovanja koje je bilo na ivici stečaja.

Danas, pod vodstvom Tima Kuka, koji je zamijenio Džobsa kao CEO neposredno prije njegove smrti 2011. godine, Apple se svrstava kao druga po veličini javna kompanija na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Prethodi joj tehnološki gigant Microsoft, čijeg je izvršnog direktora Satija Nadela – Skuli nazvao primjerom sjajnog slušaoca.

Nedavno se Skuli sastao s Microsoftovim predsjednikom Džonom Tompsonom i pitao ga u čemu vidi Nadelin uspjeh, na što je Tompson odgovorio: “On je divan slušalac i ima otvoren um.”

“To je otvorenost i spremnost za slušanje”, rekao je Skuli, podsjećajući da je Nadela spasio kompaniju kada je “ispala s kolosijeka”.

“To je u Microsoftu zaista napravilo veliku razliku”, ocijenio je Skuli.