Banke ne poštuju pravila ECB, bonuse isplaćuju u kešu

Podijeli

Nekoliko banaka u eurozoni nije ispunilo očekivanja Evropske centralne banke (ECB), nastavljajući isplatu bonusa u gotovini, što podstiče kratkovidan pristup u upravljanju, upozorio je glavni supervizor ECB-a Andrea Enria.

Enria je rekao da su pravila koja su uspostavljena nakon finansijske krize prije deset godina, među kojima su ograničenja bonusa, aranžmani za povrat novca i isplata naknada u gotovini – podržavala cilj regulatora da bankama osigura usklađivanje šema sa razumnim preuzimanjem rizika.

Međutim, zbog složenosti sistema naknada, banke i dalje mogu povećati stimulanse za preuzimanje rizika tako što će prilagoditi male detalje, rekao je on.

“Nekoliko banaka i dalje ne ispunjava naša očekivanja”, rekao je Enria na konferenciji u Dablinu.

Precizirao je da su bonusi isplaćeni uglavnom u gotovini, umjesto u dionicama ili drugih finansijskim instrumentima, kako nalaže uputstvo ECB.

“Dakle, naknade su odvojene od održivosti banke. Ovo podstiče kratkoročno gledište, gdje današnji profit ima prednost nad sjutrašnjom cijenom dionica i sposobnošću da se isplate povjerioci”, ocijenio je on.

Finansijske stimulacije su i dalje izuzetno važne, rekao je Enria, dodajući da će Jedinstveni nadzorni mehanizam (SSM) kojeg će on uskoro preuzeti, nastojati da osigura “harmonizovaniji pristup, kako bi se suprotstavili nekim pitanjima koja proizlaze iz činjenice da zemlje primjenjuju ista pravila na različite načine”.

Enria je govorio u Dablinu, gdje su neki visoki bankari okrivili stroga ograničenja za plate direktora i zabranu bonusa uvedenih u bankarskoj krizi u zemlji prije deset godina za njihove poteškoće u zadržavanju ključnog osoblja.

Upitan o prikladnosti zadržavanja takvih pravila, Enria je izjavio da, budući da Dablin mora “masovno intervenisati“ u sektoru i da je i dalje većinski dioničar u nekim bankama, na vladi je da definiše kada su problemi sa naslijeđem dovoljno obrađeni da olabave pravila o bonusima.